Sari la conținut

Medicul Adina Alberts: Consumul de alcool este sănătos

Dr. Adina Alberts
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Adina Alberts, in proces cu ANAF

Medicul Adina Alberts scrie pe pagina sa de socializare că alcoolul este sănătos atâta timp cât nu se depășește consumul recomandat.

„CONSUMUL DE ALCOOL ESTE SĂNĂTOS

Înainte de a lansa o petiție către angajator, de înlocuire a bidonului de apă plată de la birou cu un bidon de bere/vin, aș vrea să mă înțelegeți bine: consumul de alcool este sănătos dacă nu se depășesc 20 g de alcool pur pe zi. Adică o cinzeacă sau 2 beri mici sau maxim 150 ml de vin pe zi, adică un pahar. La un consum în cantitate mai mare de atât, beneficiile devin minime. Iar riscurile cresc alarmant.

Referindu-ne acum doar la vin… Dacă ești într-o condiție fizică bună, un pahar de vin pe zi, mai ales dacă e roșu, scade riscul de a face infart sau de a dezvolta boli cardiovasculare cu 20 până la 40 %.

Este indicat ca la vârsta matură băutura alcoolică consumată cu preponderență să fie vinul. Un pahar de vin pe zi scade riscul de a dezvolta calculi renali. Previne instalarea bolii Alzheimer. Previne hipercolesterolemia, crescând colesterolul bun.

Un pahar de vin roșu pe zi crește sociabilitatea, crește viteza de reacție și conexiunile cerebrale. Îmbunătățește somnul pentru că vinul roșu conține melatonină.

Resveratrolul, atât de bine reprezentat cantitativ în vinul roșu, este una dintre cele mai puternice substanțe antioxidante care crește protecția anticancer și îți păstrează tinerețea și sănătatea pentru mult timp”, a scris medicul Adina Alberts pe Facebook.

Ce spune Mihaela Bilic despre alcool

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a oferit precizări importante despre alimentele care ne ajută să obținem o imunitate de fier. Printre acestea se află și vinul roșu, care are proprietăți benefice pentru organism.

Un pahar de vin roșu, ideal pentru imunitate

Vinul se bea cu paharul și este foarte bun pentru imunitate. Dacă ești bărbat, poți să consumi două pahare pe zi, dacă ești femeie, unul singur.

Specialiștii universitari din Franța au studiat resveratrolul, un antioxidant conținut de vin. Este un pigment prezent în strugurele roșu, unul din mulții pigmenți pe care fructele și legumele le au – de aceea sunt așa de intens colorate -, numai că nutriția nu i-a numit și nu i-a descoperit pe toți.

Francezii au încercat să izoleze resveratrolul și să-l pună în suplimente alimentare, în produse care să presupună folosirea lor fără vinul care vine la pachet.

Nu au putut însă să facă o moleculă stabilă și eficientă, nici în alcooli, nici prin deshidratare, n-au reușit să o izoleze, iar concluzia a fost: dacă tot există într-un pahar de vin, de ce să ne chinuim și să complicăm lucrurile, dacă o putem consuma ca atare?

Mihaela Bilic: Este vorba numai despre vinul roșu sau negru

Sucul de struguri nu are însă același efect, strugurele în sine nu are același efect, ci această combinație de puțin alcool și procesul de fermentare, probabil, duc la un efect mult mai complex decât simpla prezență a resveratrolului.

Substanța există în struguri și în must, doar că ea nu este activă, eficientă și nu și-a demonstrat beneficiile. Studiile, toate, care au arătat scăderea riscului cardio-vascular și a depunerilor de colesterol pe vase, au fost făcute pentru consum de vin.

Și atenție, francezii sunt extrem de preciși în ceea ce recomandă: nu putem bea cinci pahare de vin la sfârșitul săptămânii; efectul se dobândește în momentul în care consumul este moderat sau mic, dar constant, deci avem nevoie în fiecare zi sau o dată la două zile de acest pahar de vin.

Dacă facem pauze lungi și apoi bem o sticlă întreagă, nu se instalează factorul protector. Și încă un aspect important: este vorba numai despre vinul roșu sau negru, vinul închis la culoare, acesta are pigmentul respectiv.

Mihaela Bilic: Contribuie la liniștire

Pe de altă parte, vinul are un efect anxiolitic. Un pahar de vin – din punct de vedere al nutriției are doar 80 de calorii – contribuie la liniștire, la detașarea de acel stres cronic pe care dacă ar fi să-l blochezi cu medicamente, intri într-un lucru extrem de complicat și efectele pozitive sunt mult mai mici decât cele negative, spune Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel