Sari la conținut

Medicul ți-a prescris acest medicament? Care sunt riscurile

medicamente inovatoare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Marcel Ciolacu, despre producerea medicamentelor inovatoare

Ești cardiac, iar medicul ți-a prescris acest medicament? Poate duce la o creștere a bolii dacă nu este luat corespunzător. Uite care sunt riscurile.

De ce sunt prescrise beta-blocantele? Medic: Beta-blocantele reprezintă o clasă de medicamente care sunt folosite împotriva aritmiei cardiace și pentru protejarea inimii față de infarctul miocardic secundar. Medicii specialiști spun că ele pot fi folosite și în multe alte boli. Iată o actualizare privind mecanismul, efectele secundare și contraindicațiile acestora.

Ești cardiac, iar medicul ți-a prescris acest medicament?

Beta-blocantele, cunoscute și sub numele de beta-blocante sau inhibitori beta-adrenergici, sunt adesea utilizate în cardiologie. Administrate pe cale orală, acestea ameliorează inima prin încetinirea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale și reducerea consumului de oxigen.

Mai mult, medicamentele au capacitatea de a întări mușchiul cardiac atunci când acesta este slăbit. În caz de urgență, acestea pot fi, de asemenea, injectate intravenos.

Care este „cel mai bun” beta-blocant?
Cel mai frecvent utilizat beta-blocant este bisoprololul (Cardensiel®). De ce? Este relativ neutru, ușor de manevrat și are multe doze care îl fac ușor de prescris. Cu toate acestea, nu există un beta-blocant „cel mai bun” sau „cel mai rău”.

Alegerea medicamentelor se discută cu medicul cardiolog în funcție de fiecare pacient în parte (vârstă, patologie, istoric etc.).

Cum funcționează beta-blocantele?

Beta-blocantele, după cum sugerează și numele lor, blochează receptorii beta-adrenergici ai celulelor musculare miocardice ale nodului sinusal. Astfel, acestea împiedică acțiunea catecolaminelor (adrenalină, noradrenalină și dopamină). Efectele acestora pot fi numeroase:

 • scăderea ritmului cardiac ;
 • scăderea contractilității miocardice
 • încetinirea conducției intracardiace;
 • scăderea excitabilității cardiace;
 • Scăderea consumului de oxigen;
 • vasoconstricție ;
 • bronhoconstricție;
 • hipoglicemiant ;
 • antihipertensiv;
 • antiaritmic.


Cum trebuie luate aceste medicamente? Poate fi luat un beta-blocant noaptea?
Beta-blocantele pot fi prescrise de un medic de familie sau de un cardiolog.

 • Tratamentul trebuie respectat cu strictețe și luat la intervale regulate în fiecare zi.
 • Verificați în fiecare zi ritmul cardiac și tensiunea arterială.
 • Dacă uitați, nu luați două doze sau o doză suplimentară de medicament.
 • În cele din urmă, nu întrerupeți tratamentul în niciun caz. Dacă observați orice efecte secundare sau anomalii, adresați-vă medicului dumneavoastră. Oprirea beta-blocantelor, în special dacă sunt prescrise în doze mari, poate duce la o creștere a bolii pentru care este destinat tratamentul.

Care sunt riscurile de interacțiune?
Beta-blocantele prezintă puține riscuri de interacțiune. Cu toate acestea, ele pot interacționa cu medicamentele antihipertensive cu acțiune centrală și cu medicamentele care conțin diltiazem, verapamil sau fingolimod.

Asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră dacă luați un antiaritmic,  antidepresiv imipraminic, neuroleptic, blocant al canalelor de calciu, picături pentru ochi beta-blocante sau un medicament care conține dobutamină, izoprenalină sau meflochină.

Tahicardie, hipertensiune… Care sunt indicațiile pentru aceste medicamente?

Beta-blocantele sunt prescrise în principal pentru tulburări cardiovasculare (tahicardie, aritmie, hipertensiune arterială, infarct miocardic, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral). Acestea pot fi, de asemenea, indicate:

 • în caz de manifestări cardiovasculare ale hipertiroidismului;
 • în prevenirea hemoragiilor digestive;
 • în tratamentul de fond al migrenelor și alalgiei faciale;
 • în tratamentul tremurului esențial;
 • în tratamentul glaucomului (sub formă de picături pentru ochi).

Beta-blocantele acționează, de asemenea, împotriva stresului

Atunci când ne confruntăm cu stresul, organismul nostru produce adrenalină și noradrenalină, care sunt responsabile de simptome neplăcute (nervozitate, tremurături, creșterea ritmului cardiac etc.)

Permit încetinirea bătăilor inimii

Beta-blocantele acționează tocmai asupra secreției de adrenalină și permit încetinirea bătăilor inimii. Acesta este motivul pentru care acestea sunt uneori folosite, potrivit Sante Magazin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel