Menopauza: cum îți păstrezi sănătatea mentală în perioade tulburi. 3 metode de ameliorare a simptomelor

Menopauza: cum îți păstrezi sănătatea mentală în perioade tulburi. 3 metode de ameliorare a simptomelor.

Menopauza este o parte normală a procesului de îmbătrânire pentru o femeie. Orice femeie cu vârsta peste 40 de ani poate experimenta menopauza, care marchează sfârșitul ciclului menstrual. În timp ce perioada de tranziție poate fi plină de suișuri și coborâșuri atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, aceasta este inevitabilă și trebuie suportată cu grijă.

Cum îți păstrezi sănătatea mentală în perioade tulburi

Unele femei au parte de o tranziție mai ușoară, în timp ce altele au multe probleme cu simptomele menopauzei, cum ar fi bufeuri, uscăciune vaginală, frisoane, insomnie, durere în timpul actului sexual, rărirea părului, uscarea pielii, iritabilitate crescută și chiar depresie și anxietate.

De asemenea, femeile se îngrașă și sunt expuse riscului de a contracta diverse afecțiuni de bază și de aceea este foarte important să ai grijă de sănătatea ta în acest timp.

În timp ce lipsa menstruației este un semn comun al menopauzei iminente, menstruațiile tind să revină la o lună sau două după oprirea completă. De asemenea, sângerarea devine uneori densă sau redusă. Perioadele au, de asemenea, un ciclu mai scurt.

Menopauza: principalele cauze

Diverse schimbări au loc biologic în corpul unei femei care duc la menopauză. 

1. Scăderea hormonilor reproductivi: Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, ovarele lor încetinesc procesul de producere a estrogenului și progesteronului care reglează și mențin menstruația și astfel fertilitatea se reduce.

2. Chirurgie de îndepărtare a ovarelor: Orice intervenție chirurgicală efectuată pentru îndepărtarea ovarelor din cauza oricărei complicații poate duce chiar și la menopauză precoce. Ovarele produc hormoni care induc fertilitatea, iar îndepărtarea lor poate avea și câteva efecte secundare.

3. Tratamente pentru cancer: Multe femei sunt supuse chimioterapiei și radiațiilor ca tratamente pentru cancer. Acestea pot induce și menopauza precoce și pot prezenta semne precum bufeurile în timpul tratamentului. Terapiile afectează sistemul de reproducere.

4. Menopauza prematură: Puține femei suferă de menopauză prematură înainte de vârsta de 40 de ani, deoarece ovarele lor nu sunt capabile să producă atât de mulți hormoni reproductivi cât este necesar.

Cum să tratezi simptomele severe ale menopauzei

Multe femei se confruntă cu menopauză în dificultate. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a văs imți mai confortabil în timpul procesului.

1. Alimentație sănătoasă: Mâncați alimente sănătoase, de sezon, care vă oferă o nutriție sănătoasă. Evitați junk food-ul și alimentele prăjite care pot fi greu de digerat.

2. Mișcare: Este foarte important să faceți mișcare zilnic timp de cel puțin 45 de minute pentru a câștiga forță și a vă menține metabolismul în funcțiune.

3. Practicați meditația: În încercarea de a vă calma mintea de tulburările emoționale, este important să practicați meditația zilnic timp de cel puțin 30 de minute. 4. Evitați declanșarea bufeurilor: opriți fumatul și consumul excesiv de cafea pentru a preveni bufeurile.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

3 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

4 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

4 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

5 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

5 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia