Sari la conținut

Mesajul Ministrului Sănătății pentru stoparea răspândirii variolei maimuței: „Singura metodă infailibilă e abstinenţa”

Sursa foto: Reuters: Dado Ruvic

Oficial, în România sunt confirmate trei cazuri de variola maimuței de către Ministerul Sănătății. Printre pacienți se numără un bărbat de 31 de ani din București, care s-a prezentat singur la spital. Între timp, un alt pacient – cu primul caz de variola maimuței din țară este pasibil de un dosar penal întrucât refuză să dezvăluie medicilor cu cine a intrat în contact. Avem și u caz care nu a fost confirmat deoarece bolnavul a fugit din spital.

Un al treilea tânăr s-a prezentat singur la spital cu simptome, iar analizele de laborator au confirmat: infectat cu variola maimuței.Pacientul în vârstă de 31 de ani, s-a prezentat în cursul zilei de marți la un spital de boli infecțioase dinn București și a declarat că prezintă simptome începând cu data de 10 iunie. Bărbatul este în acest moment internat și primește tratament de specialitate. Bărbatul nu a călătorit în străinătate în ultima perioadă şi nu se ştie deocamdată dacă are legătură cu ceilalţi infectaţi.

Dosar penal pentru pacientul confirmat cu variola maimuței și care refuză să dezvăluie contactele

Citeste si:
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila

„Trebuie judecat de la caz la caz. În măsura în care timpul dovedeşte că nu apar cazuri noi în legătură cu acea persoană care a refuzat să facă orice fel de declaraţie, în mod evident nu ai niciun fel de motiv să consideri că ar trebui să fie sancţionat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. „Dacă apar cazuri secundare şi se favorizează transmiterea unei boli infecţioase, ştiţi bine că există o legislaţie în acest domeniu”, a precizat el. „Se pot identifica membrii de familie ai persoanei respective. Pentru că acest contact apropiat, nu trebuie să vă gândiţi neapărat la relaţii sexuale, poate să fie vorba de o convieţuire cu membrii de familie şi ei trebuie ţinuţi sub observaţie”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii recomandă abstinenţa

Pentru că boala se transmite şi pe cale sexuală, oficialii de la noi recomandă … abstinenţa.

Prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă. Să ştiţi că singura metodă infailibilă este abstinenţa. Aşa este, aşa scrie în literatură şi vă reproduc din literatura de specialitate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.