Sari la conținut

Mezelurile pot să favorizeze cancer colorectal

carne procesata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care cresc tensiunea

Mezelurile pot să favorizeze cancer colorectal. Autoritățile sanitare au recomandat reducerea consumului de nitriți din alimente: limitarea cantității de carne procesată la 150 g pe săptămână și scăderea consumului de carne roșie la 500 de grame pe săptămână. De ce? Favorizez  cancer colorectal.

Nitriții din mezeluri au efecte nocive asupra organismului, avertizează medicul cardiolog Oleg Varfolomeev. Acesta spune că astfel de alimente pot duce la afecțiuni potențial letale, cum ar fi embolia pulmonară.

Consumul anumitor tipuri de carne poate duce la formarea cheagurilor de sânge

Potrivit medicului cardiolog Oleg Varfolomeev, dacă un cheag de sânge se desprinde și ajunge la plămâni, poate bloca aprovizionarea cu sânge a zonei respective, astfel dezvoltând o afecțiune care ne pune viața în pericol, și anume embolia pulmonară. Aceasta este o problemă de sănătate extrem de gravă, care este foarte des nediagnosticată și poate duce la dizabilitate sau chiar deces. Varfolomeev spune însă că poate fi prevenită.

Acesta a spus că printre alimentele care favorizează formarea acestor cheaguri de sânge se numără în mod special carnea roșie și cea procesată.

„Studiile recente arată că stilul de viață și factorii nutriționali (cum ar fi obezitatea, dieta nesănătoasă, fumatul și un stil de viață sedentar) pot contribui la aproape jumătate din cazurile de TEV (Tromboembolismul venos este o situație asociată cu prezența unui cheag de sânge în vene, două variante ale acestei boli pot reprezenta un pericol major pentru viață)”, a spus Varfolomeev.

Mai mult, prin carne procesată se înțelege carnea care a fost conservată, afumată, sărată și la care s-a adăugat sare, în vederea preparării de mezeluri, slănină, șuncă, sau preparate cum sunt salamul, pateurile, conservele de carne de vită, inclusiv cele de pui sau curcan.

Nitriții din mezeluri

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, care recent a vorbit despre beneficiile nitriților, nu a uitat să menționeze și cum ne pot afecta sănătatea dacă îi consumăm în cantitate prea mare și câtă carne roșie ar trebui să consumăm într-o săptămână.

„Ce riscuri ridică un consum mare de nitriți?”

„În anumite condiții nitriții se leagă de fierul hemic din carne și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen. Studiile medicale au demonstrat legătura dintre consumul de nitriți/nitrați și riscul de cancer colorectal.

În consecință, autoritățile sanitare au recomandat reducerea consumului de nitriți din alimente: limitarea cantității de carne procesată la 150 g pe săptămână și scăderea consumului de carne roșie la 500 de grame pe săptămână”, a spus aceasta.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: