Sari la conținut

Migrenele, semne de avertizare „importante” pentru accidente vasculare cerebrale la tineri

Teniune arteriala
sursă foto: arhiva doctorulzilei
hipertensiunea arteriala

Migrenele, semne de avertizare pentru AVC la tineri. Persoanele sub 45 de ani care suferă de migrene, se pot confrunta cu un risc crescut de accident vascular cerebral, arată o nouă cercetare.

Autorii studiului, publicat în revista Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, au descoperit că factorii de risc netradiționali de accident vascular cerebral au fost „asociați în mod semnificativ” cu incidența accidentelor vasculare cerebrale la adulții sub 45 de ani.

„Aceste constatări sunt semnificative, deoarece cea mai mare parte a atenției noastre s-a concentrat asupra factorilor de risc tradiționali”, a declarat autorul principal, dr. Michelle Leppert, profesor asistent de neurologie la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado, într-un comunicat.

Migrena, cel mai important factor de risc netradițional de accident vascular cerebral

„Nu ar trebui să ignorăm factorii de risc netradiționali de accident vascular cerebral și să ne concentrăm doar pe factorii de risc tradiționali. Ambele tipuri sunt importante pentru dezvoltarea accidentelor vasculare cerebrale în rândul tinerilor”, a adăugat Leppert.

Factorii netradiționali de accident vascular cerebral includ:

 • migrenele,
 • tulburările de coagulare a sângelui,
 • insuficiența renală,
 • bolile autoimune, 

Factorii tradiționali de risc de accident vascular cerebral includ:

 • hipertensiunea arterială,
 • colesterolul crescut,
 • diabetul de tip 2,
 • consumul de tutun,
 • obezitatea,
 • inactivitatea fizică,
 • abuzul de alcool,
 • boala coronariană.

Cele mai recente cercetări arată că factorii tradiționali de risc de accident vascular cerebral atinge vârful în rândul adulților între 35 și 44 de ani, reprezentând aproape 33% din accidente vasculare cerebrale la bărbați și aproximativ 40% la femei.

În rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani, hipertensiunea arterială a fost cel mai important factor tradițional de risc de accident vascular cerebral. Factorii de risc netradiționali au fost responsabili pentru mai mult de 19% din accidente vasculare cerebrale la bărbați și aproape 28% la femei din acest grup de generație X.

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Asocierea dintre migrenă și AVC

Echipa lui Leppert a folosit cererile de asigurări de sănătate din Colorado din 2012 până în 2019 pentru a compara datele a peste 2.600 de persoane care au avut accident vascular cerebral cu peste 7.800 de persoane care nu au suferit.

Printre adulții sub 35 de ani, mai multe accidente vasculare cerebrale au fost legate de factori de risc netradiționali (31% la bărbați și aproximativ 43% la femei) decât factorii de risc tradiționali (aproximativ 25% la bărbați și mai mult de 33% la femei).

Cercetătorii au descoperit că migrena a fost cel mai important factor de risc netradițional de accident vascular cerebral în rândul acestei grupe de vârstă, ducând la 20% din accidente vasculare cerebrale la bărbați și aproape 35% la femei.

„Au existat multe studii care demonstrează asocierea dintre migrene și accident vascular cerebral, dar din cunoștințele noastre, acest studiu poate fi primul care demonstrează cât de mult riscul de accident vascular cerebral poate fi atribuit migrenelor”, a spus Leppert.

Accidentele vasculare cerebrale sunt în creștere la tineri.

„De fapt, cu cât sunt mai tineri în momentul accidentului vascular cerebral, cu atât este mai probabil ca accidentul vascular cerebral să se datoreze unui factor de risc netradițional”, a spus Leppert despre adulții tineri.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel