luni, noiembrie 28, 2022

Mihaela Bilic, medic nutriționist, spune că peștele ar trebui să fie prezent în meniu la fel de des ca și carnea. Adică măcar de două ori/săptămână!

„Nicio masă fără pește. În teorie știm cu toții ce înseamnă să mâncăm sănătos. Practica ne omoară. Când vine vorba de pește, suntem departe de recomandările nutriționiștilor. Peștele ar trebui să fie prezent în meniu la fel de des ca și carnea. Adică măcar de două ori/săptămână!”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Experimentul secret cu care cerce...


Greșeli care trebuie evitate în POST

Mihaela Bilic a vorbit și despre cele mai importante reguli de care trebuie să ții cont atunci când postești.

„Greșeli care trebuie evitate în post:

1. Mâncatul excesiv: principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, să mănânci cât să supraviețuiești; obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise (“de dulce”), ci să experimentezi senzația de foame.

2. Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate: ca să fie benefic pentru sănătate, în post trebuie consumate alimente cât mai simplu preparate, cât mai puțin procesate. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale; încercați să gătiți mâncăruri simple, din ingrediente proaspete (ciorbe, ghiveci de legume)

Te-ar mai interesa: RUNELE anunță bani și cadouri pentru ACEASTĂ zodie...

3. Excesul de dulciuri: postul religios nu interzice zahărul, deși este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism. Există o mulțime de dulciuri de post care nu hrănesc celulele, ci mai degrabă le “ruginesc”.

4. Excesul de sare și de grăsime prezent în alimentele procesate, care solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere. Atenție, în postul religios strict se limitează inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.

Te-ar mai interesa: Misterul celui mai longeviv medic din lume. A trăi...

Obiective care trebuie atinse în post:

1. Creșterea consumului de produse de origine vegetală, în special legume – cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine; pigmenții vegetali sunt fitonutrienti benefici pentru organism.

2. Hidratarea optimă care înseamnă consum de apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, zeamă de supă/ciorbă, cafea etc.

3. Respectarea unor pauze alimentare de 5-6 ore între mese, perioadă în care nu trebuie să mâncăm/ronțăim nimic, ca să-i dăm organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă disciplină și foame, este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar.

Te-ar mai interesa: Cancerul pulmonar: Care sunt primele semne pe care...

4. Redimensionarea porților și moderația vizavi de cantitatea de mâncare consumată. Produsele de post mâncate pe săturate duc rapid la îngrășat, din făinoase și grăsime organismul face rapid kilograme în plus. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli de la masă cu burta plină!”, a explicat Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private