miercuri, august 10, 2022

Dieta alcalină nu ne schimbă pH-ul și nici nu ar fi benefic să se întâmple acest lucru. Organismul știe singur să regleze nivelul ph-ului și să elimine excesul de aciditate, potrivit nutriționistului Mihaela Bilic. 

Norocul nostru că nu putem controla natura

După un raționament extrem de simplificat am putea crede ca ph-ul organismului este rezultatul alimentației noastre, după principiul ne alcalinizăm dacă consumăm produse alcaline (cu ph peste 7) și producem aciditate dacă mâncăm lucruri acide (cu ph sub 5) Ei bine, biochimia corpului nostru e mai sofisticată decât propaganda făcută de adepții regimului acido-bazic. 

Te-ar mai interesa: Cei mai afemeiați bărbați din horoscop. Numerolog:...

Bicarbonatul și evitarea alimentelor acide nu schimbă pH-ul organismului

Natura a creeat mecanisme capabile să mențină la nivel celular un ph neutru, independent de faptele noastre. E adevărat că oxidarea celulară și radicalii liberi rezultați din metabolism produc îmbătrânire și îmbolnăvire prin creșterea acidității, însă acest proces nu poate fi împiedicat înghițind cu lingurița bicarbonat de sodiu.

Așa cum nici eliminarea produselor animale considerate acide (carne, brânzeturi) din dietă nu este urmată de creșterea ph-ului tisular. Indiferent ce mâncăm/bem, primul popas al acestor elemente este în stomac, o incintă în care se secretă în mod natural acid clorhidric, al cărui ph întrece cu mult aciditatea oțetului sau a sucului de lămâie.

Te-ar mai interesa: Scandalul pastilelor cu iod. Rafila reacționează: ...

Secreția acidă din stomac ne protejează de paraziți

Cu alte cuvinte nici dacă am mânca bicarbonat, nu avem cum să blocăm secreția acidă din stomac. Și nici nu trebuie, pentru că rolul ei e să ne protejeze de eventualele bacterii și paraziți din alimente. Ba mai mult, dacă luăm medicamente antiacide pentru ulcer și gastrită, acestea devin ineficiente după câteva doze, tocmai pentru că stomacul va crește compensator producția de acid. 

Te-ar mai interesa: Masacrul de la Bucov. Psihiatrul Gabriel Diaconu: ...

Nici ph-ul alimentelor din natură nu este un argument necondiționat, acesta suferă modificări radicale în funcție de metabolism: legumele proaspete sunt alcaline dar produc aciditate digestivă, lămâia e acidă dar are efect de alcalinizare etc. Nu putem controla echilibrul acido-bazic din organism, el este reglat complex de o serie de hormoni.

În plus, corpul nostru consumă zilnic un gram de calciu pentru a neutraliza la nevoie excesul de aciditate. Sângele trebuie să aibă ph alcalin iar sucul gastric trebuie să fie acid, are grijă natura de asta. Și nu uitați că cel mai mare agent de oxidare este oxigenul din aerul pe care îl respirăm- el ne dă viață și tot el ne „ruginește”- aviz celor care ar putea să ne recomande să ne ținem respirația…ca să trăim sănătoși o veșnicie

Te-ar mai interesa: Ce sfânt sărbătorim mâine: mulți îi poartă numele...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private