Sari la conținut

Mihai Craiu, despre obligativitatea elevilor de a purta masca în timpul orelor de sport. „Masca afectează capacitatea de efort”

masca în timpul orelor de sport

De la deschiderea școlilor, toți elevii din România sunt obligați să poarte masca de protecție în timpul cursurilor, inclusiv în timpul orelor de sport. Potrivit unui medic, însă, obligativitatea măștilor în timpul mișcării poate afecta performanța elevilor.

În acest sens, Ministerul Educației a formulat o propunere conform căreia obligativitatea elevilor de a purta masca în timpul orelor de sport să fie revizuită. Pentru a continua cursurile în siguranță, elevii vor păstra distanța recomandată de 1,5 metri și să limiteze formarea grupurilor. De asemenea, orele de sport vor fi susținute și în aer liber, când acest lucru va fi posibil.

Obligativitatea măștii, în timpul orelor de sport, depinde de starea de sănătate, intensitatea activității și vârsta elevului

„Răspuns scurt: masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată.

Oxigenul în aer e de cam 21%, când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%, se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.

Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber – fără mască”, explică Mihai Craiu, medic pediatru, potrivit Digi24.

Deoarece tot mai mulți profesori solicită renunțarea la masca de protecție în timpul orelor de sport, Ministerul Sănătății a formulat o propunere în urma căreia să se adopte practicile europene. În unele state din Europa, școlile nu impun purtarea măștilor de protecție în timpul activității fizice.

„Austria nu solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică, Belgia nu solicită, Bulgaria nu solicită, Estonia nu solicită, Finlanda nu solicită, Suedia nu solicită. Franța are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spații exterioare, Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul în care se fac activitățile fizice și mai apoi după orele de sport. Am găsit un singur exemplu în Europa pentru o regiune din Italia – Veneto – în care se solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică, și acolo decizia este în curs de actualizare. Informarea este oficială, venită de la reprezentanții de la Bruxelles”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, potrivit Antena 3.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel