Sari la conținut

Mihai Craiu, semnal de alarmă. „Unii copii pot fi afectați grav”. Este vorba de un condiment folosit des în perioada Crăciunului

Dr. Mihai Craiu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Mihai Craiu

Mihai Craiu, semnal de alarmă. „Unii copii pot fi afectați grav”. Este vorba de un condiment folosit des în perioada Crăciunului.

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra unui condiment alimentar, foarte uzitat în perioada Crăciunului. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, atenționează asupra faptului că scorțișoara poate produce urticarie, tulburări gastrointestinale severe sau chiar reacții anafilactice.

Toxicitatea scorţişoarei este dată de conţinutul ridicat de cumarină, substanţă hepatotoxică, cancerigenă, nefrotoxică şi anticoagulantă. Aceasta poate interacţiona cu medicamentele folosite pentru tratarea diabetului şi poate creşte riscul de leziuni hepatice atunci când este consumată împreună cu medicamente ce afectează ficatul (statine, antibiotice etc.).

Mihai Craiu, semnal de alarmă. „Unii copii pot fi afectați grav”

„Incep sărbătorile de iarnă și odată cu aceasta vom face multe lucruri care nu le facem în restul anului. De exemplu vom mânca sau vom bea produse foarte aromate. Una din aromele tipice pentru acest sezon este scorțisoara. Vom mânca turtă dulce cu scorțișoară, plăcintă cu măr și scorțișoară sau vom bea vin fiert cu scorțișoară…
Și?
Pentru că mulți oameni vor primi, intr-un timp scurt, scorțișoară, vor apărea și rare cazuri de efecte adverse legate de produsele ce conțin această aromă. In preajma Crăciunului sunt descrise cazurile de urticarie, de tulburări gastrointestinale severe sau chiar reacții anafilactice produse de scorțișoară.
Unii copii mici pot fi afectați grav de scorțișoară, motiv pentru care ea nu ar trebui administrată la sugari. Și nu ar trebui să o folosească mamele care alăptează sugari foarte mici, deoarece aceasta se elimină, ca și alcoolul, cofeina, mercurul etc, prin laptele de mamă, conform healthline.com”, este mesajul doctorului Craiu.

Pentru că poate reduce nivelul de glucoză din sânge, glicemia trebuie monitorizată atent de persoanele cu diabet. Atenţie sporită este necesară atunci când se consumă scorţişoară Cassia împreună cu alte medicamente sau produse alimentare ce au acelaşi efect (ginseng, usturoi, gumă de guar, psyllium etc.).

Nu este recomandat consumul de scorţişoară Cassia în timpul sarcinii şi alăptării şi trebuie exclusă din alimentaţia copiilor.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel