joi, mai 19, 2022

Ministerul Sănătății a cumpărat 22 de medicamente pentru tuberculoză. Adriana Pistol: Depistată la timp şi tratată, tuberculoza este o boală vindecabilă 100%.

Joi, 24 martie, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă la Institutul “Marius Nasta”, că Ministerul Sănătăţii a finalizat procedura de achiziţie pentru 22 de medicamente pentru tuberculoză.

Te-ar mai interesa: Bilanț coronavirus, 19 mai 2022. Creștere a număru...

Ministerul Sănătății a cumpărat 22 de medicamente pentru tuberculoză

România se numără printre statele europene cu incidență ridicată a tuberculozei, în contextul în care numărul deceselor provocate de TBC a crescut în Europa pentru prima dată în ultimii 20 de ani

„Cred că tot ce s-a făcut în ultimii ani este foarte vizibil, în sensul că, în mod evident şi pe date concrete, progrese semnificative au fost înregistrate în controlul tuberculozei. Totuşi, România mai are multe de făcut. Încă este printre cele 18 ţări prioritare pentru stoparea tuberculozei în regiunea europeană a OMS şi este pe primul loc în Uniunea Europeană”, a afirmat Adriana Pistol, citată de Agerpres.

Te-ar mai interesa: Știați că vă puteți reduce riscul de cancer? Metod...

„În prezent, Ministerul Sănătăţii a finalizat deja o procedură de achiziţie pentru un număr de 22 de medicamente antituberculoase acordate bolnavilor prin intermediul acestui program de sănătate publică, inclusiv pentru tuberculoza multidrog-rezistentă”, a completat secretarul de stat.

Adriana Pistol: Depistată la timp şi tratată, tuberculoza este o boală vindecabilă 100%

Pistol a subliniat că tuberculoza depistată la timp şi tratată este o boală vindecabilă 100%.

Te-ar mai interesa: 6 tehnici utile în cazul atacurilor de panică...

„Ministerul Sănătăţii şi eu, ca medic epidemiolog, suntem pe deplin conştienţi că tuberculoza, mai ales cea multidrog-rezistentă, este o problemă importantă de sănătate publică şi este o problemă nu numai a pacienţilor, este o problemă şi a familie acestora, a comunităţii din care fac parte şi, evident, a sistemului de sănătate.

(…) Ministerul Sănătăţii este preocupat să identifice cele mai eficace şi fezabile soluţii pentru a asigura accesul la diagnostic şi accesul la tratament pentru toate persoanele care au nevoie. (…) Tuberculoza depistată la timp şi dacă ne acordăm răbdarea necesară este o boală vindecabilă 100%”, a evidenţiat Pistol.

Te-ar mai interesa: Ziua Internațională a Luptei Împotriva Bolilor Inf...

Autoritățile au elaborat o strategie pentru controlul tuberculozei până în 2030, care se află în procesul de avizare şi aprobare.

Ministerul Sănătății a derulat în ultimii ani un proiect-pilot de îngrojore în ambulatoriu a pacienților cu tuberculoză, în București și în 3 județe din țară (Botoșani, Ialomița și Maramureș).

Proiectul este finanțat de către Fondul Global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei și malariei și a fost implementat de Ministerul Sănătății în perioada 1 octombrie 2018 – 31 decembrie 2021.

Te-ar mai interesa: Noi cazuri de variola maimuței. Ce trebuie să faci...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private