Sari la conținut

Ministerul Sănătății, despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor: „Se va afla abia în decembrie 2023”. Când va începe revaccinarea în România?

Medicii din centrele de vaccinare isi vor primi banii pentru luna august

Ministerul Sănătății, despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor: „Se va afla abia în decembrie 2023”. Când va începe revaccinarea în România?

În plină campanie de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, nu există o strategie națională de monitorzare a anticorpilor dezvoltați de populația vaccinată în urma vaccinurilor anti-COVID-19. Potrivit Antena 3, Ministerul Sănătății a arătat într-un comunicat că termenele limită pentru depunerea rapoartelor finale asupra eficacității vaccinurilor anti-Covid sunt undeva între mai 2022 și decembrie 2023.

Ministerul Sănătății, despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor: „Se va afla abia în decembrie 2023”

„Siguranța și eficacitatea vaccinurilor care au primit autorizații condiționate de introducere pe piață sunt monitorizate. Din documentele publicate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), termenele limită pentru depunerea rapoartelor finale asupra eficacității sunt:

  • decembrie 2023 pentru vaccinul Comirnaty (dezvoltat de BioNTech/Pfizer)
  • decembrie 2022 pentru COVID-19 Vaccine Moderna
  • mai 2022 pentru Vaxzevria (dezvoltat de AstraZeneca)
  • decembrie 2023 pentru COVID-19 Vaccine Janssen”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Care este perioada de timp în care un om este protejat împotriva Covid, în urma vaccinării cu Pfizer/ AstraZeneca/ Moderna?

Potrivit Ministerului Sănătății, perioada de timp în care un om este protejat de vaccinurile anti-Covid „poate fi stabilită doar prin observarea îndelungată a voluntarilor cărora le-a fost administrart vaccinul în cadrul studiilor clinice”.

„Pentru că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate relativ recent, la acest moment, nu se poate preciza cu certitudine care este perioada protecției sau dacă va fi necesară la un moment dat revaccinarea.

Perioada de timp în care suntem protejați după vaccinare poate fi stabilită doar prin observarea îndelungată a voluntarilor cărora le-a fost administrart vaccinul în cadrul studiilor clinice.

Din acest motiv, studiile clinice necesare pentru a stabili durata imunității sunt încă în derulare, iar datele provenite din acestea sunt în dinamică”.

Care este marja titrului de anticorpi pe care un om trebuie să îi dezvolte după vaccinarea anti-Covid? Când va începe revaccinarea în România?

În același mod, Ministerul Sănătății nu a dat un răspuns exact în ceea ce privește revaccinarea persoanelor deja imunizate împotriva viruslui SARS-CoV-2.

„Încă nu există suficiente date care să ne spună când și dacă va fi necesară revaccinarea. Nu există un titru/prag de anticorpi peste care să se spună că o persoană este protejată, iar testele nu sunt standardizate între ele.

Decizia de a revaccina va fi luată în momentul în care datele de monitorizare a eficienței vaccinurilor, naționale și internaționale, vor arăta o scădere semnificativă a protecției, după un anumit timp sau în fața unei anumite variante virale”.

Care este planul Ministerului Sănătății în privința imunizării populației anti-Covid?

„În România, imunizarea populației se realizează conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată prin Hotărârea nr. 1.031 din 27 noiembrie 2020, modificată și completată prin Hotărârea nr. 12 din 20 ianuarie 2021”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății, potrivit Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.