Sari la conținut

Misterul dependenței de zahăr. De ce ne subjugă atât de mult și de ce renunțarea bruscă seamănă cu un sevraj

Zahărul este un factor responsabil pentru multe probleme de sănătate. Mai mult ca sigur, cei mai mulți dintre fanii dulciurilor le și cunosc.

Ne place dulcele încă din primele luni de viaţă. Asta pentru că papilele responsabile pentru acest gust se dezvoltă printre primele şi într-un număr mai mare decât celelalte.

Poate însă nu la fel de multe persoane sunt conștiente că zahărul creează dependență la fel ca tutunul. Și ne este greu să îl percepem ca pe ceva rău, când este atât de bun!

Renunțarea la zahăr nu este imposibilă, însă ca în cazul tuturor dependențelor, e nevoie de multă voință. Cu dulciurile este chiar mai greu, fiindcă zahărul este combustibil pentru creier, ne dă energie și stare de bine. De ce am face una ca asta?

Dulcele este principala sursă de hrană pentru creier. Iar acesta transmite corpului o stare de bine de fiecare dată când primeşte zahăr. Potrivit unor cercetări, dependenţa de dulce este la fel de puternică precum cea de tutun, alcool sau chiar de droguri.

„S-au făcut investigatii, tomografii şi s-a arătat imaginea de pe creier a ceea ce determina consumul de zahăr comparativ cu ceea ce determină la nivelul creierului alte substanţe care determină dependenţa şi s-a constantat că imaginile sunt practic identice, ceea ce înseamnă că toate produsele care conţin zahăr generează dependenţă”, spune Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală, potrivit digi24.ro.

Acesta este şi motivul pentru care renunţarea la zahăr devine o luptă în toată regula pentru mulţi oameni.

„În momentul în care încearcă să renunţe dezvoltă fenomene foarte asemănătoare cu sevrajul din folosirea drogurilor. Am avut pacienta la 140 de kg, care dacă nu mânca în fiecare zi o ciocolată avea dureri musculare senzaţie de greaţă cu vărsături”, explică Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală.

De aceea, specialiştii recomandă ca renunţarea să se facă treptat. Zahărul alb rafinat va fi cu blândețe scos, înlocuind nevoia de dulce cu fructe proaspete și uscate. Și nu uitați de adaosul incredibil de mare din alimentele procesate. Chiar în unele sortimente de pâine veți găsi adaos de zahăr, de aceea este importantă citirea etichetelor.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: