Sari la conținut

5 modalități de a face față stresului provocat de Covid-19. Explicațiile psihoterapeutului

Uneori nu putem schimba o situație care ne provoacă stres, așa că trebuie să găsim modalități să o acceptăm.

Pentru a gestiona stresul și a îmbunătăți situația, ne vom concentra doar pe ceea ce poate fi schimbat. Strategiile includ rezolvarea activă a problemelor prin schimbarea comportamentului nostru.

Despre cum să facem fața stresului provocat de COVID-19, ne-a explicat Dorina Stamate, psihoterapeut la Clinica de Fericire din București.

Iată care sunt modalități de a face față situației tensionate legate de răspândirea coronavirusului

Schimbați perspectiva „Trebuie să stau în casă” cu „În sfârșit, mă pot concentra pe mine și pe casa mea”

Oricât de triști v-ați putea simți în acest moment, gândiți-vă la lucrul de acasă ca pe o oportunitate de a vă reorienta atenția de la exterior la interior. A face un lucru productiv pe zi poate duce la o atitudine mai pozitivă. Setați-vă obiective din activități îndelung evitate sau realizați ceva ce v-ați dorit întotdeauna. Abordarea acestei perioade cu o gândire de a va simți prins sau blocat nu va face decât să va streseze mai mult. Această este șansa de a încetini și de a va concentra asupra voastră.

Mențineți pe cât posibil rutina obișnuită

Încercați și mențineți un aspect de structură încă din primele zile de izolare/carantină/ lucru de acasă. În timp ce lucrați de acasă ar putea fi tentant să aveți un stil de viață mai apatic, ceea ce ar putea duce la gânduri negative. Păstrați-vă rutina de somn, mese, adaptați-va regimul de exerciții , faceți curat sâmbătă, ca de obicei. Nu numai că va veti menține activi , dar va va fi mai ușor să va reajustezi în lumea exterioară când va fi timpul să va întoarceti la muncă.

O casă în dezordine poate induce o dezordine în gânduri

Cu toate întâmplările incerte din afară casei dumneavoastre, păstrați interiorul organizat, previzibil și curat. Configurarea zonelor pentru activitățile zilnice poate fi utilă pentru a vă organiza ziua. În acest fel veți păstra controlul asupra lucrurilor și activităților pe care le puteți controla.

Începeți un nou ritual

Dacă tot avem mai mult timp, de ce să nu faceți ceva special în aceste zile de izolare? De exemplu, puteți începe un jurnal zilnic pentru a notă gândurile și sentimentele pentru a reflectă mai târziu. Sau faceți exerciții în fiecare zi la 16:00, conectați-vă cu sora/mama/prietenul dumneavoastră în fiecare dimineață sau începeți o pictură în acuarelă la care puteți adăugaceva nou în fiecare zi. A face ceva special în această perioadă va va ajută să aștepțați cu nerăbdare fiecare nouă zi.

Apelați la ajutorul unui specialist dacă anxietatea devine imposibil de gestionat

Soluțiile de psihoterapie on-line sunt disponibile și oferă suport psihologic mai ales acum, când nevoia este mare să ținem în echilibru viață noastră emoțională.

Vom recupera tot ce am pierdut în aceste zile. Vom iubi mai mult, vom înțelege mai mult, vom avea mai multă grijă de noi și de cei dragi.

Poate că după tot acest rău, vom învața să fim mai buni. Să ne informăm din surse sigure, să ne păstrăm calmul, să limităm delpasarile, să ne susținem reciproc.

Sunt sigură că vom depăși această situație critică. Și cel mai important să ne arătăm umanitatea!

Stăm acasă!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel