vineri, septembrie 30, 2022

Fructele verzi care pot reduce cancerele cu peste 50%. Suplimentul de amidon, efect uimitor în cancerele ereditare, potrivit specialiștilor.

Un studiu efectuat pe oameni cu risc ereditar ridicat de a dezvolta o gamă largă de cancere a arătat un efect preventiv major al amidonului rezistent, găsit într-o serie de alimente precum ovăz și banane ușor verzi. Poate fi găsit și în cerealele pentru micul dejun, pastele fierte și răcite și orez, mazăre și fasole.

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila: Un comportament responsabil al f...

Fructele verzi care pot reduce cancerele cu peste 50%

Studiul internațional – cunoscut sub numele de CAPP2 – a implicat aproape 1000 de pacienți cu sindrom Lynch din întreaga lume și a dezvăluit că o doză regulată de amidon rezistent, cunoscut și sub numele de fibre fermentabile, luată în medie de doi ani, nu a afectat cancerele intestinale, dar a redus cancerele din alte părți ale corpului cu mai mult de jumătate.

Acest efect a fost deosebit de pronunțat pentru cancerele gastrointestinale superioare, inclusiv cancerele esofagiene, gastrice, ale tractului biliar, pancreatic și duodenului. Efectul uimitor a fost văzut că durează timp de 10 ani după încetarea administrării suplimentului.

Te-ar mai interesa: Să ne pregătim psihic: ANRE avertizează că vom pri...

Studiul, condus de experți de la Universitățile din Newcastle și Leeds, publicat astăzi în Cancer Prevention Research, un jurnal al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, este o urmărire planificată dublu-orb de 10 ani, completată cu date cuprinzătoare ale registrului național de cancer pentru până la 20 de ani la 369 dintre participanți.

Cercetări anterioare publicate în cadrul aceluiași studiu au arătat că aspirina a redus cancerul de intestin gros cu 50%.

Te-ar mai interesa: Paracetamol în timpul sarcinii: afectează sau nu f...

„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, a explicat profesorul John Mathers, profesor de nutriție umană la Universitatea Newcastle.

Suplimentul de amidon, efect uimitor în cancerele ereditare, potrivit specialiștilor

„Acest lucru este important, deoarece cancerele tractului gastro-intestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea nu sunt depistate devreme. Amidonul rezistent poate fi luat ca supliment de pudră și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon. Doza folosită în studiu este echivalentă cu consumul unei banane zilnic; înainte ca acestea să devină prea coapte și moi, amidonul din banane rezistă la descompunere și ajunge în intestin unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc acolo.

Te-ar mai interesa: Semințele unei îmbătrâniri sănătoase: experții spu...

Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care nu este digerat în intestinul tău subțire, ci fermentează în intestinul tău gros, hrănind bacterii intestinale benefice – acționează efectiv, ca fibrele alimentare din sistemul tău digestiv. Acest tip de amidon are mai multe beneficii pentru sănătate și mai puține calorii decât amidonul obișnuit.

Credem că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor biliari și prin reducerea acelor tipuri de acizi biliari care ne pot deteriora ADN-ul și în cele din urmă pot provoca cancer. Cu toate acestea, acest lucru necesită cercetări suplimentare”,  a declarat profesorul Sir John Burn, de la Newcastle University și Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, care a condus studiul cu profesorul Mathers.

Te-ar mai interesa: Oncolog: ”Durerile de sân, un semn de alarmă pentr...

„Când am început studiile în urmă cu peste 20 de ani, ne-am gândit că persoanele cu predispoziție genetică la cancer de colon ne-ar putea ajuta să testați dacă am putea reduce riscul de cancer fie cu aspirină, fie cu amidon rezistent.

Pacienții cu sindrom Lynch prezintă un risc ridicat, deoarece au mai multe șanse de a dezvolta cancere, așa că este de o importanță vitală descoperirea că aspirina poate reduce riscul de cancer de intestin gros și de alte tipuri de cancer la amidon rezistent la jumătate. Pe baza studiului nostru, NICE recomandă acum aspirina persoanelor cu risc genetic ridicat de cancer, beneficiile sunt clare – aspirina și amidonul rezistent lucrează”, a spus profesorul Sir John Burn.

Liderii studiului CAPP (L-R), profesorii Tim Bishop, Sir John Burn și John Mathers. (CREDIT: Universitatea Newcastle)

Studiu pe termen lung

Între 1999 și 2005, aproape 1000 de participanți au început fie să ia amidon rezistent sub formă de pulbere în fiecare zi, timp de doi ani, fie aspirină sau placebo – o pulbere care arăta ca amidon rezistent, dar era inactivă.

La sfârșitul etapei de tratament, nu a existat nicio diferență generală între cei care au luat amidon rezistent sau aspirină și cei care nu au luat. Cu toate acestea, echipa de cercetare a anticipat un efect pe termen mai lung și a proiectat studiul pentru o urmărire ulterioară.

În perioada de urmărire, au existat doar 5 cazuri noi de cancer GI superior printre cei 463 de participanți care au luat amidon rezistent, comparativ cu 21 dintre cei 455 care au primit placebo.

„Rezultatele sunt interesante, dar amploarea efectului protector în tractul digestiv superior a fost neașteptată, așa că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a reproduce aceste constatări”, a spus profesorul Tim Bishop, de la Universitatea din Leeds, care a condus, de asemenea, studiul.

Echipa conduce acum studiul internațional, CaPP3, cu peste 1.800 de persoane cu sindrom Lynch înrolați pentru a verifica dacă doze mai mici și mai sigure de aspirină pot fi utilizate pentru a ajuta la reducerea riscului de cancer. Cercetarea este finanțată de Cancer Research UK, Comisia Europeană, Medical Research Council și National Institute for Health Research.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private