Sari la conținut

Monica Pop: „Orice cuplu care dorește copii trebuie să țină seama de aceste lucruri. Apar malformații grave!”

Anul 2022 este marcat de 2 ani de pandemie, iar majoritatea oamenilor au lucrat de acasă, toate activitățile mutându-se în mediul online.

Potrivit unor studii realizate de Asociația Oftalmologilor, lucrul de acasă, dar și școala online a crescut cu până la 20 de ori timpul pe care îl petrecem în fața ecranelor. Potrivit unor estimări, mai din jumătate din populații lumii se va confrunta cu probleme de vedere în următorii 30 de ani.

Plecând de la aceste statistici nefericite și nu numai, medicul oftalmolog Monica Pop atrage atenția asupra prevenției în ceea ce privește sănătatea ochilor. O serie de probleme nerezolvate la timp, pot afecta inclusiv fertilitatea unui cuplu : „Apar malformații grave chiar și dacă nu există nici o afecțiune de ochi în familie”, avertizează medicul oftalmolog.

„Orice cuplu care dorește copii trebuie să țină seama de afecțiunile prezente în familia fiecăruia, de la străbunici, bunici, părinți, frați.

Pentru că bolile de ochi se transmit într-o proporție covârșitoare (viciile de refracție, purtatea de ochelari), strabismele, cataractă congenitală, glaucomul congenital, retinoblastomul, bolile degenerative ale retinei).

Trebuie sfat genetic. Apar malformații grave chiar și dacă nu există nici o afecțiune de ochi în familie”, a spus medicul Monica Pop pe blogul său.

Sfaturi oftalmologice pe care ar trebui să le urmeze orice persoană, indiferent de vârstă.

„1. Consultul oftalmologic obligatoriu al copilului la naştere şi la vârsta de 3-4 ani în absența oricărui simptom (chiar dacă cel mic nu are absolut nimic!)

2. Consult oftalmologic pentru orice simptom legat de aspectul anatomic al ochilor (înroșiri, proeminente, umflături, pupilă albă, ochi mai exoftalmi-ieșiți un pic din orbite), poziția ochilor, lăcrimări, inegalitate pupilară) la orice pacient de orice vârsta (nou-născut, sugar, copil, adolescent, tânăr, adult, vârstnic).

3. Consult oftalmologic pentru orice tip de modificare a vederii, la orice vârsta apare

4. Consult oftalmologic al descendenților (copii, nepoţi) sau rudelor de sânge (fraţi, veri) ai celor care au probleme oftalmologice (vicii de refracție, boli congenitale cum e cataracta, glaucomul, retinopatii de diferite tipuri, degenerescente ale corneei, malformații oculare de orice tip)

5. Consult oftalmologic obligatoriu al oricărui pacient diabetic. De reţinut un element foarte important şi anume că diabetul poate determina RETINOPATIE după aproximativ 10 ani de la DEBUTUL bolii diabetice şi NU de la DESCOPERIREA (diagnosticarea) diabetului”, scrie pe blogul său medicul Monica Pop.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel