duminică, septembrie 19, 2021

Dacă ai un job care te ţine în faţa calculatorului ore întregi, ai un risc crescut de a face diabet, conform unui nou studiu al Universităţii din Kansas.

Motivul: statul pe scaun o perioadă îndelungată

poate avea un impact major asupra stării de sănătate, ducând la apariţia unor boli cronice precum diabetul, cancerul şi bolile cardiovasculare.

Cercetarea a inclus aproximativ 60.000 de bărbaţi cu vârste între 45 şi 65 de ani care au fost întrebaţi câte ore pe zi stau pe scaun.

Bărbaţii au fost apoi grupaţi în funcţie de timpul pe care îl petrec stând jos astfel: în primul grup erau cei care stăteau jos mai puţin de 4 ore, în al doilea grup, cei care stăteau jos între 4 şi 6 ore, în al treilea cei care stateau pe scaun între 6 şi ore şi în ultimul grup cei care stăteau jos mai mult

de 8 ore pe zi.

După numai patru ore de stat jos, corpul începe să transmită semnale nocive, iar genele care reglează cantitatea de glucoză şi grăsimi din organism se opresc din activitate. La 8 ore petrecute pe scaun, riscul se dublează.

,Când nu facem mişcare, insulina nu mai este suficientă pentru a transporta glucoza la fiecare celulă, pe lângă asta, mecanismul transportor se activează doar atunci când ne mişcăm, de aceea prin mişcare şi alimentaţie corectă putem să prevenim apariţia diabetului de tip II sau să-l ţinem în frâu fără să avem nevoie de medicaţie”, ne-a explicat expertul

în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Dacă sunteţi la birou şi trebuie neapărat să staţi în faţa calculatorului, este important să vă menţineţi hidrataţi şi măcar la câteva ore să vă ridicaţi de pe scaun, de exemplu când vorbiţi la telefon. Făcând o scurtă plimbare în pauza de prânz sau urcând pe scări, în loc să folosiţi liftul, vă puteţi asigura un nivel sănătos de activitate fizică, inclusiv în timpul orelor de program.

 ,,Nu este nevoie să mergem la sală, dar la fiecare oră ar trebui să ne ridicăm de pe scaun şi să facem măcar câţiva paşi. Când mergem la muncă, un motiv

pentru a face exerciţiu fizic ar fi, de exemplu, să parcăm maşina mai departe, să folosim scările în locul liftului sau a scărilor rulante”, este sfatul expertului Gheorghe Mencinicopschi.

Ultimele stiri