Sari la conținut

Nas înfundat noaptea. Ce semne îți transmite corpul

nas infundat
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
spalaturi nazale

Nas înfundat noaptea.  Există câteva motive frecvente pentru care nasul se înfundă în timpul nopții.

Congestie nazală: Congestia nazală poate fi cauzată de infecții respiratorii, precum răceala sau gripa, alergii, sinuzite sau polipi nazali. Aceste condiții pot provoca umflarea țesutului nazal și secreții excesive, ducând la înfundarea nasului.

Aerul uscat: Aerul uscat poate usca căile nazale, ceea ce poate provoca înfundarea nasului în timpul nopții. Acest lucru poate fi cauzat de încălzirea centrală în sezonul rece, aer conditionat sau utilizarea umidificatoarelor.

Înfundarea nazală pe o parte a nasului în timpul nopții

Postura de somn: Unele persoane pot experimenta înfundarea nazală pe o parte a nasului în timpul nopții, în funcție de poziția în care dorm. Dacă aveți înfundat un singur nas în timpul nopții, încercați să schimbați poziția în care dormiți pentru a vedea dacă aceasta îmbunătățește situația.

Sforăitul sau apneea de somn: Tendința de a sforăi sau de a avea apnee de somn (oprirea temporară a respirației în timpul somnului) poate provoca înfundarea temporară a nasului. Aceasta se poate datora și congestiei cauzate de aceste condiții sau de poziția în care dormiți.

cauze sforăit
Sursă Foto: arhivă Doctorul Zilei

Dacă nasul se înfundă în timpul nopții, este recomandat să consultați un medic pentru a evalua cauza subiacentă și a primi un tratament adecvat.

„Majoritatea oamenilor care are nasul înfundat doar noaptea suferă de o afecțiune numită hipertrofie a cornetelor nazale inferioare”, spune medicul otolaringolog Michael Yong.

Iată cum puteți ști dacă sunteți afectat și ce puteți face pentru a scăpa de această problemă, potrivit Livestrong.

Hipertrofia cornetelor nazale

Hipertrofia cornetelor nazale se traduce prin creșterea excesivă și marirea în lungime și volum a cornetelor nazale. Cornetele nazale se pot umfla în mod normal în timpul ciclului nazal (o serie de perioade alternative de congestie si decongestie nazală). Dar și atunci când corpul este la orizontală.

Cornetele nazale se mai pot umfla și ca răspuns la alergeni și diferiți stimuli. De obicei, aceste probleme provoacă simptome și în alte momente ale zilei.

Cornetele nazale sunt căptușite cu un țesut moale, bine vascularizat. Ele se pot umfla mai mult atunci când stai la orizontală, decât în ​​picioare sau așezat datorită gravitației. Dr. Yong explică rezultatul: un nas înfundat în timpul nopții, când stăm în pat.

Dacă ai tendința de a dormi pe o parte, s-ar putea să observi că înfundarea este mai gravă pe partea nasului cu fața spre pernă (de vină fiind tot gravitația!).

Ce puteți face
Metodele obișnuite pentru a desfunda nasul pot fi utile la gestionarea hipertrofiei cornetelor inferioare, mai ales pentru că problema poate fi declanșată sau agravată de răceli sau alergii.

Dr. Yong recomandă să încercați:

‌Clătiri nazale cu soluție salină:‌ o clătire cu soluție salină poate ajuta la reducerea inflamației țesuturilor nazale moi, în timp ce elimină alergenii sau iritanții (cum ar fi acarienii de praf sau polenul) care ar putea agrava problema.

‌Sprayuri nazale cu steroizi:‌ Când sunt utilizate în mod regulat, spray-urile nazale cu steroizi ajută la reducerea umflăturilor și a inflamației nazale, ușurând congestia.

„Sunt sigure de utilizat în mod regulat și funcționează cel mai bine atunci când se folosesc în mod constant timp de cateva luni”, spune el.

Spray-urile decongestionante nazale

Feriți-vă de spray-urile decongestionante nazale, cum ar fi oximetazolina (Afrin), care poate înrăutăți congestia atunci când sunt utilizate mai mult de câteva zile.

‌Spray nazal antihistaminic:‌ Dacă bănuiți că alergiile înrăutățesc problema pe timpul nopții, un spray fără prescripție medicală, precum azelastină, poate ajuta la reducerea inflamației cauzate de alergeni. „Au mai puține efecte secundare decât antihistaminicele orale”, spune dr. Yong.

‌Opțiuni chirurgicale

Dacă medicamentele nu sunt eficiente pentru a gestiona problema, un specialist ORL poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a reduce dimensiunea cornetelor nazale, ceea ce poate ajuta la ușurarea respirației.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel