Sari la conținut

Alimentul ușor, gustos și sățios, de post, care ajută la slăbit și are grijă de inima ta

naut
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Aliment benefic pentru colon

Alimentul acesta nu ar trebui să ne lipsească din meniul săptămânal, indiferent dacă ținem post sau nu. Beneficiile sale asupra sănătății sunt importante. Năutul este unul dintre cele mai vechi și apreciate alimente cultivate în Orientul Mijlociu.

Care sunt cele mai importante beneficii dacă mănânci năut

Îți ții greutatea sub control.

Năutul are un conținut ridicat de fibre și proteine ​​și prezintă un indice glicemic scăzut. În felul acesta, este de un real ajutor la menținerea greutății. Nutriționiștii recomandă o jumătate de ceașcă de năut zilnic. Fibrele și proteinele vă vor ține de foame și, în felul acesta, nu veți fi tentați să aveți derapaje alimentare.

Sănătatea inimii – Cercetările arată că persoanele care consumă în mod regulat năut au valori bune ale colesterolului total. Năutul conține cantități notabile de acid folic și magneziu, extrem de benefice sănătății vaselor de sânge, împiedicând astfel depunerea colesterolului. Pe cale de consecință, vor fi mai puține cazuri de infarct în rândul consumatorilor de năut.

Năutul este foarte bun pentru femei. Anumite fitochimicale denumite saponine au arătat că se comportă ca antioxidanți. Saponinele reduc riscul de a face cancer mamar și protejează împotriva osteoporozei. Iar ca bonus, reduc bufeurile în cazul femeilor aflate la menopauză.

Năutul e foarte bun și pentru sistemul imunitar. Reprezintă o excelentă sursă de zinc și cupru, esențiale pentru buna funcționare a celulelor sistemului imunitar. Nutriționiștii au descoperit că 250 g de năut gătit conțin 30% din doza zilnică recomandată de cupru și 20% din DZR de zinc.

Năutul este o bună sursă de fier. Fierul este una dintre cele mai răspândite carențe. Una din principalele cauze ale anemiei. Dar năutul conține fier ușor asimilabil. Cercetările arată că 250 g de năut gătit conțin aproape 26% din DZR de fier, dar, într-adevăr, nu la fel de ușor de asimilat ca fierul provenit din surse animale.

Așadar este o decizie înțeleaptă să adaugi năutul în dieta zilnică, mai ales în perioada Postului.

Cea mai răspândită metodă de consum este humusul. Sau poți fierbe boabele și le poți adăuga în salate.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel