duminică, iunie 13, 2021

Alertă meteo ANM! Meteorologii anunță temperaturi ridicate. În regiunile sudice și sud-estice apare disconforul termic. Potrivit ANM, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul

critic de 80 de unități.

Vineri, meteorologii anunță 37 de grade la umbră. Temperatura resimțită va fi de peste 40 de grade celsius.

Temperatura maximă va fi cuprinsă între 26 de grade și 37 de grade. Cea minimă se va situa între 11 și 22 de grade. Cel mai cald va fi pe litoral. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil.

După-amiază și seara vor fi înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în centrul, în estul țării, în zonele de deal și de munte și doar izolat în restul teritoriului.

În unele zone, cantitățile de apă vor depăși 15…20

l/mp și vor fi condiții de grindină.

În Capitală, temperaturile vor ajunge la 35 de grade celsius. Vor fi înnorări temporare după-amiaza și seara, când va crește probabilitatea pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat.

Ministerul Sănătății recomandă să fie urmate sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide  (între 1,5 — 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia)

la fiecare 15 — 20 de minute.

Medicii sfătuiesc să se consume, în fiecare zi, cât mai multe  fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Potrivit acestora, o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.

Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva

căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Aerul condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată:  pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste

perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

În cazul copiilor aflați în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete, iar însoțitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheați, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră.

De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoțitorului.

Ultimele stiri

Parteneri