Sari la conținut

Nefericirea actuală, o consecință a faptului că uităm de suflet. 11 învățături spirituale care-ți vor deschide mintea și sufletul, dezvăluite de un cunoscut psiholog

fericire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când suntem fericiți

Motivul pentru care mulți ne aflăm în această viață este pentru a ne hrăni sufletul cu tot felul de experiențe frumoase care, în Lumea Absolutului, nu le putem analiza decât la nivel de teorie.

Din nefericire, mulți trăim pe pilot automat, nu avem vise, nu avem ambiții, iar hrănirea corpului și satisfacerea ego-ului sunt singurele acțiuni cu care ne alimentăm rutina.

În opinia cunoscutului psiholog Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții, oamenii sunt tot mai nefericiți deoarece au exclus complet spiritualitatea din viața lor și își conduc viața numai bazându-se pe experiențe exclusiv ale corpului fizic.

“Din nefericire, oamenii au încetat să-și mai folosească mintea creativă, așa cum o faceau pe vremuri, oamenii au încetat să-și mai bucure sufletul prin detaliile mici de zi cu zi, iar lucrurile acestea se observă în jurul nostru: oameni sunt tot mai nefericiți, chiar dacă statistic vorbind trăim cea mai înfloritoare perioadă din câte a trăit omenirea. Este timpul să ieșim din rutină, din Matrix, așa cum îmi place s-o numesc, și să începem să trăim cu adevărat, și prin suflet, nu doar prin intermediul corpului”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Iată 11 învățături spirituale care-ți vor deschide mintea și sufletul

De tot ce am eu nevoie, este deja ȋn mine

Puterea adevarată vine din găsirea echilibrului interior, nu este impusă sau forţată de către entitățile exterioare. Muncește la asta!

Toate lucrurile sunt făcute să treacă

“Timpul este singurul absolut pe care îl știm, simțim și observăm zilnic. Orice apare, va dispărea, orice senzație va trece, ce este sus, este și jos. Ne putem bucura doar de ceea ce vrem să ne bucure”, spune specialistul.

Convingerile sunt ceva auxiliar

“Convingerile sunt volanul. Anumite cărți, persoane, evenimente sau cursuri/școli, ni le șlefuiesc în măsura în care noi îi lăsam să o facă. Orice renunțare la convingeri puternice, judecăți sau etichete, m-a ajutat să trec mai ușor, mai vesel, mai clar prin ce am făcut. Am nevoie să nu stau în convingerile mele din trecut”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Încrederea ȋnseamnă acceptare

“A avea credinţă nu ȋnseamnă să susţii o dogmă, o promisiune, un viitor ȋn Rai. Credinţa ȋnseamnă acceptare și deschidere către ȋntreaga derulare a vieţii așa cum curge ea ȋn momentul prezent, aici, în fața mea”, continuă psihologul.

Renasc ȋn fiecare dimineaţă

Ceea ce fac astăzi contează cel mai mult! Trecutul m-a adus aici, dar s-a terminat. Viitorul este total nesigur. Ȋmi concentrez prin efort, atenția pe momentul prezent, pe situația actuală și pe relațiile de viață pe care le cultiv cu mine și cu ceilalţi.

Stăpânire de sine

“Practic uneori liniștea absolută. Fără vorbit cu nimeni, fără telefon si fără laptop. Am invățat-o la budiști. Ei se pricep la asta. Îmi liniștește mintea si mă duce în mine. Am început de la o oră și am ajuns la 10 zile. Senzațiile se intensifică, gândurile inutile dispar și acceptarea îmi crește”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Fără de sine

“Eu”-ul distinct ce pare a fi este doar o iluzie, o ficţiune, o poveste bine spusă. “Eu vreau aia, mie îmi place așa, eu am chef de asta…”. A renunţa la EU constituie o practică de moment, una extrem de eliberatoare. Începe prin a nu-l mai pune în propoziții. Devii propriul tău observator. Aici începe voința.

Suferinţa este rezultatul agăţării (de lucruri)

“În călătorii, afaceri, și multe situații de viața, cu cât mai mult pui dorință către nevoile sau interesele materiale, cu atât mai mult va crește nevoia și interesul către altele noi. În acest ritm, nevoile nu se vor termina. Acest timp de continuitate atrage suferința sau nemulțumirea cu ce ai”, explică Alexandru Pleșea.

Prietenia este cea mai ȋnaltă formă de iubire

“Prietenia are nevoie de timp, are nevoie de încredere și de răbdare. Oferă ce aștepți într-o prietenie. Oferă ce crezi că îi face bine prietenului tău. Traseul prieteniei este calea spre căsătoriile de lungă durată, spre colaborările lungi, spre afaceri si relații de succes”, consideră specialistul.

Oamenii dificili sunt cei mai buni profesori

“Rezonabilul nu poate fi profesor desăvărșit. El este normalitatea, comportamentul obișnuit și nu poate ieși în evidență. Nerezonabilul poate fi un instructor, un trainer, un speaker, un profesor, tocmai din motivul viziunii neobișnuite și a dorinței de împărtașire a informațiilor în moduri cu totul și cu totul noi și diverse”, declară psihologul Alexandru Pleșea.

Poți fi recunoscător pentru oricine și pentru tot

“Recunoștința este injecția spre fericirea ta. O poți oferi oriunde și oricând dorești. În timp ce ești recunoscător, corpul tău emană dopamină și serotonină, neurotransmițătorii asociați stării de bine și de fericire”, conchide psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel