Sari la conținut

Nemțeni obligați să meargă în alt oraș pentru un CT. Manager: Avem medici cu scutiri medicale, dar și unul care nu se doreşte să facă gărzi

holurile spitalului
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Spital

Nemțeni obligați să meargă în alt oraș pentru un CT. Manager: Avem medici cu scutiri medicale, dar și unul care nu se doreşte să facă gărzi

Se întâmplă în România! Sâmbătă seară, doi pacienţi au fost nevoiţi să ajungă la spitalul din Roman pentru a face o investigaţie CT (Computer Tomograf), întrucât la spitalul pe care îl conduce nu există medic de gardă care să se ocupe de acest lucru.

Nemțeni obligați să meargă în alt oraș pentru un CT

Alexandru Filimon, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, a declarat potrivit News.ro,  că sunt medici care nu doresc să facă gărzi, dar că sunt şi medici care au scutiri medicale astfel încât nu au capacitatea de a face gărzi.

Este o situaţie care există în mai multe unităţi sanitare din ţară: servicii externalizate pentru interpretarea rezultatelor medicale, atunci când în spital nu există medici disponibili, a subliniat managerul instituției medicale.

„La spitalul nostru din punctul de vedere al numărului de medici, numărul necesar pentru desfăşurarea activităţii, atât în ture, cât şi pe gărzi – din păcate sunt medici care au optat să nu facă gărzi la Spitalul Judeţean Neamţ, conform legii, şi alţii din aceeaşi categorie, de pe aceeaşi secţie, care au scutire de gardă din motive medicale, nu pot să zic mai mult.

Deci avem 3 cazuri în care sunt scutiri medicale şi un caz în care nu se doreşte efectuarea de gărzi”, a precizat managerul.

Este o situaţie mai complexă, nu e doar că nu avem un CT sau că nu avem medici

Contractele încheiate cu medici din alte părţi decât din spitalele respective, pentru interpretarea rezultatelor în urma investigaţiilor, în atenţia Curţii de Conturi. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, despre controlul Curţii de Conturi făcut recent la unitatea sanitară: “Noi am depus o contestaţie la ceea ce au depus dumnealor, rezultatul final nu îl avem”.

„Toată această discuţie a pornit de fapt de la un Raport al Curţii de Conturi, noi foloseam servicii externalizate pentru interpretarea acestor rezultate atunci când nu aveam medicii noştri disponibili.

Curtea de Conturi a spus că e o abatere, în mod normal dacă ai angajatul tău, ca la orice instituţie de stat, nu ar trebui să foloseşti servicii externalizate.

Este o discuţie nu numai la Spitalul Judeţean Neamţ, ci în toată ţara, mai ales pe partea de radiologie, atunci când medicii practic fac contracte cu alte spitale din zonă pentru a da interpretări de acasă, pe contracte.

Acum am limitat numărul de interpretări făcute de cei externi, au fost nişte discuţii pentru că nu vrem să avem nici noi prejudicii, pentru că şi echipa de conducere este responsabilă pentru aceste contracte, şi noi cât şi medicii externi.

Am găsit o soluţie pe partea de achiziţii să achiziţionăm aceste servicii corect, aşa cum îşi doreşte Curtea de Conturi, am discutat cu dumnealor şi i-am explicat că aici ne trebuie un pic de înţelegere şi pentru aceste servicii pentru că nu vorbim de, ştiu eu, delapidări cu fonduri de la o Primărie, vorbim de viaţa omului care ajunge în UPU şi trebuie să aibă acces la aceste servicii, cred că am găsit înţelegere dar rezultatul final nu îl avem, noi am făcut o contestaţie practic la ceea ce au găsit dumnealor.

Este o situaţie mai complexă, nu e doar că nu avem un CT sau că nu avem medici, este o situaţie care are mai multe unghiuri şi trebuie făcut totul legal. Eu mi-am asumat de exemplu împreună cu comitetul director să avem aceste servicii externe chiar dacă în viziunea Curţii de Conturi nu ar trebui să le accesăm”, a spus Alexandru Filimon, potrivit sursei citate.

Medicii radiologi sunt puţini în România

 

Doi pacienţi din Piatra Neamț au fost nevoiţi să meargă zeci de kilometri distanţă, până la Roman pentru un Computer Tomograf, sâmbătă seara.

La spitalul din Neamţ nu există medic de gardă care să se ocupe de acest lucru. Alexandru Filimon  spune că sunt medici care pur şi simplu nu vor să facă gărzi, dar că sunt şi medici care au scutiri medicale care dovedesc că nu pot face gărzi.

Regulamentul de ordine interioară al spitalului va fi modificat. Acesta nu mai fusese modificat din 2013, spune managerul unităţii sanitare.

„Noi trebuie să acoperim 62 de gărzi pe lună și acum cu medicii pe care îi avem putem acoperi doar 50 de gărzi pe lună deci rămân 10 gărzi pe care le asigurăm cu ajutorul unor medici externi.

La momentul la care vă refieriți a fost o zi în care nu am avut un medici disponibili și am încheiat un contract pentru a interpreata niște rezultate pt 3,4 pacienți în ziua respectiva”, susţine el.

Avem medici cu scutiri medicale, dar și unul care nu se doreşte să facă gărzi

„Acel medic nu ne-a spus de ce nu doreşte, noi lucrăm acum şi la îmbunătăţirea unui regulament de ordine interioară care nu a mai fost updatat din 2013 la noi la spital, care va elimina probabil în viitor aceste neajunsuri.

Au fost două cazuri sâmbătă seară care au mers la Roman, am discutat cu spitalul din Roman, s-a preferat să se transfere pacientul până acolo, să se facă aceste interpretări, era şi opţiunea ca să fie făcută scanarea la noi şi interpretată cu dumnealor, după discuţii cu doamna manager de acolo, soluţia convenită pentru cazurile respective a fost să mergem cu pacientul până la Roman. Asta pentru că nu era medic.

Noi în ultimul an am făcut toate eforturile să aducem medici radiologi în spital, am adus 3, această situaţie nu e o situaţie recentă, de sâmbătă, este o situaţie care trenează de ani de zile, cu aceste contracte, deci cei externi făceau aproape 70% din interpretări, când am ajuns eu la spital. Acum sunt sub 20% ceea ce se face de către medicii externi. Paşi se fac dar trebuie să fie făcuţi paşi în mod legal.

Avem trei medici radiologi noi şi mai vine încă unul, este acum concurs pentru încă un medic radiolog. Noi ne dăm toată silinţa să aducem aceşti medici să acoperim traficul de gărzi.

Dar legea îmi spune că aceşti doctori nu sunt obligaţi să facă neapărat gărzi. Dacă ei nu îşi încheie contract de gărzi cu unitatea mea sanitară, eu nu pot să-i oblig. Ceilalţi fac, dar nu toată lumea doreşte. Medicii radiologi sunt puţini în România, ca şi cei de pe infecţioase, ca şi cei de la ATI”, a mai spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel