Sari la conținut

Nivel scăzut de sodiu în sânge: acestea sunt simptomele și factorii de risc

sursa foto: unsplash.com

Când concentrația de sodiu din sânge este anormal de scăzută, apare hiponatremie. Clinica Mayo definește sodiul ca un electrolit care ajută la reglarea cantității de apă din și în jurul celulelor corpului.

„Când se întâmplă acest lucru, nivelul de apă al corpului tău crește și celulele încep să se umfle. Această umflare poate duce la multe probleme de sănătate, de la probleme minore la probleme care pun viața în pericol”.

Greață și vărsături, dureri de cap, dezorientare, agitație, iritabilitate, convulsii, comă, pierderea energiei, somnolență și oboseală și slăbiciune, spasme sau crampe musculare sunt cele mai frecvente semne și simptome ale acestei afecțiuni.

Entitatea recomandă să meargă imediat la medic dacă persoana prezintă simptome considerate grave, precum greață și vărsături, dezorientare, convulsii sau pierderea cunoștinței.

În schimb, este indicat să consultați un specialist dacă aveți greață, dureri de cap, crampe sau slăbiciune, „în funcție de gradul și durata acestor semne și simptome, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să solicitați imediat asistență medicală”.

Mereu s-a vorbit despre daunele cauzate organismului de consumul excesiv de sodiu, dar s-a discutat puțin despre comoditatea acestuia.

În acest sens, Clinica Mayo precizează că acest electrolit are o funcție „cheie” în organism, deoarece „ajută la menținerea tensiunii arteriale normale și susține activitatea nervilor și mușchilor, reglând în același timp echilibrul fluidelor din organism”.

De reținut este că un nivel normal de sodiu în sânge variază între 135 și 145 miliechivalenți pe litru (mEq/L). În această ordine de idei, se specifică că hiponatremia apare atunci când sodiul din organism este sub 135 mEq/L.

Factorii care pot crește riscul de hiponatremie

Potrivit Clinicii Mayo, aceștia sunt factorii care pot crește riscul de hiponatremie:

Vârsta: adulții mai în vârstă pot avea mai mulți factori care contribuie la hiponatremie, inclusiv modificări legate de vârstă, luarea anumitor medicamente și probabilitatea mai mare de a avea o boală cronică care perturbă echilibrul de sodiu din organism.

Unele medicamente: medicamentele care cresc riscul de hiponatremie includ diuretice tiazidice și unele antidepresive și analgezice. În plus, drogul recreațional „ecstasy” a fost legat de cazuri fatale de hiponatremie.

Tulburări care reduc eliminarea apei din organism: afecțiunile care pot crește riscul de hiponatremie includ boala renală, sindromul de secreție inadecvată a hormonului antidiuretic și insuficiența cardiacă, printre altele.

Activități fizice intense: Persoanele care beau prea multă apă în timp ce participă la maratoane, ultramaratoane, triatlonuri și alte activități foarte solicitante care implică distanțe lungi prezintă un risc crescut de hiponatremie.
Indiferent de tipul de sare folosit, aceasta nu trebuie consumată în exces.

MedlinePlus, un serviciu de informare online oferit de Biblioteca Națională de Medicină din SUA, explică că, ca prevenție, tratarea afecțiunii care provoacă nivelul scăzut de sodiu poate ajuta.

La fel, în cazul persoanelor care practică sport sau activitate fizică, este indicat să bei lichide „cum ar fi băuturile pentru sport care conțin electroliți pentru a menține nivelul de sodiu din organism într-un interval sănătos”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel