Sari la conținut

Noi măsuri de relaxare, începând cu 12 iulie. Raed Arafat: „România nu este într-o bulă de sticlă”

Măsurile de relaxare

Noi măsuri de relaxare, începând cu 12 iulie. Raed Arafat: „România nu este într-o bulă de sticlă”.

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat joi, 8 iulie care sunt principalele relaxări, după ce Guvernul a aprobat o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat ieri Hotărârea numărul 44 prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12.07.2021 precum și măsurile de prevenire și control necesar a fi aplicate în contextul epidemiologic actual.

Noi măsuri de relaxare, începând cu 12 iulie

Astfel, principala modificare vizează creșterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire și control a răspândiri COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

De asemenea, potrivit şefului DSU, s-au mai făcut mici modificări spre exemplu la organizarea şi desfăşurarea activităţilor instituţiilor publice sau private de cultură, care administrează spaţii speciale destinate activităţilor cultural artistice în aer liber. Se permite până la 1000 de persoane, pe scaune.

Raed Arafat a prezentat câteva dintre cele mai importante modificări ale măsurilor de relaxare:

  • „La organizarea de evenimente private, nunţi, botezuri, suprafaţa permisă pentru fiecare persoană, de la 4 la 2 metri, ca să fie toate la fel, că aveam unele 2, unele 4 metri, acum o să fie 2 mp.
  • La organizarea de evenimente private aferente meselor festive , din nou 2 mp, în loc de 4mp.
  • La locurile de joacă pentru copii nu se va mai solocita ca însoţitorii să fie vaccinaţi, deci, va fi fără această solicitare.
  • La terasele restaurantelor nu mai este impusă regula de 6 persoane la masă, din momentul în care este eliminată şi în interior

„Cam astea sunt modificările principalecare au fost implementate”, a declarat Red Arafat.

„România nu este într-o bulă de sticlă, e mobilitate, mai ales în perioada de concedii

Întrebat de jurnalişti despre creşterea în România a cazurilor de Covid cu forma Delta, șeful DSU a răspuns că varianta Delta este în creștere în toată lumea, nu doar în România.

„La acest moment varianta Delta este în creştere ca şi preponderenţă, în toată lumea aproape, nu numai în România. Deci noi vedem că preponderenţa variantei Delta este în creştere aproape în toată Europa şi vedem că în unele zone impactul este mai mare deja.

La noi, din fericire, încă suntem într-o situaţie controlată şi într-o situaţie foarte bună la acest moment. Dar bineînţeles, prin mobilitatea şi prin ieşirea din ţară şi mersul în alte ţări unde varianta Delta este prezentă, este posibil să fie în următoarea perioadă din ce în ce mai mult creşterea pe linia variantei Delta.

Acuma, măsurile care se iau aţi văzut că toate sunt condiţionate de incidenţe. Adică măsurile care se relaxează, totuşi dacă creşte incidenţa din nou revenim la măsurile care se aplicau pe incidenţe.

Pentru data de 1 august nu pot să vă spun la acest moment ce alte măsuri se vor lua, dar este o ţintă, după o analiză a situaţiei epidemiologice din România şi pandemice din lume. Rămânem pe recomandarea că vaccinarea rămâne singura soluţie pentru cel puţin evita un impat grav al infectării.

Acest lucru se vede în alte ţări unde într-adevăr, chiar dacă a crescut numărul cazurilor semnificativ, totuşi impactul pe secţiile de terapie intensivă nu este la fel ca şi înaintea vaccinării şi cei vaccinaţi care fac variante noi sunt mult mai puţini decât cei care nu sunt vaccinaţii, conform datelor din Marea Britanie.

Nimeni nu poate spune că putem evita cu totul valul 4. România nu este într-o bulă de sticlă, e mobilitate, mai ales în perioada de concedii”, a conchis Raed Arafat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.