Sari la conținut

Noua metodă de tratament care „înfometează” și elimină tumorile cerebrale agresive. STUDIU

cancer creier
Sursa foto: Doctorul Zilei
boala incurabila

Noua metodă de tratament care „înfometează” și elimină tumorile cerebrale agresive. Un studiu revoluționar de la Universitatea din Tel Aviv a eradicat în mod eficient glioblastomul, un tip extrem de letal de cancer cerebral.

Cercetătorii au obținut rezultatul folosind o metodă pe care au dezvoltat-o pe baza descoperirii a două mecanisme critice din creier care susțin creșterea și supraviețuirea tumorii: unul protejează celulele canceroase de sistemul imunitar, în timp ce celălalt furnizează energia necesară pentru creșterea rapidă a tumorii.

Lucrarea a constatat că ambele mecanisme sunt controlate de celulele creierului numite astrocite, iar în absența acestora, celulele tumorale mor și sunt eliminate.

Noua metodă de tratament care „înfometează” și elimină tumorile cerebrale agresive

Studiul a fost condus de Ph.D. studenta Rita Perelroizen, sub supravegherea dr. Lior Mayo de la Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research și Sagol School of Neuroscience, în colaborare cu prof. Eytan Ruppin de la National Institutes of Health (NIH) din SUA. Lucrarea a fost publicată în revista științifică Brain și a fost evidențiată cu comentarii speciale.

„Glioblastomul este un cancer cerebral extrem de agresiv și invaziv, pentru care nu există un tratament eficient cunoscut. Celulele tumorale sunt foarte rezistente la toate terapiile cunoscute și, din păcate, speranța de viață a pacientului nu a crescut semnificativ în ultimii 50 de ani. ani.

Descoperirile noastre oferă o bază promițătoare pentru dezvoltarea unor medicamente eficiente pentru tratarea glioblastomului și a altor tipuri de tumori cerebrale”, au explicat cercetătorii. 

Folosind un model animal, în care ar putea elimina astrocitele active din jurul tumorii, cercetătorii au descoperit că, în prezența astrocitelor, cancerul a ucis toate animalele cu tumori de glioblastom în decurs de 4-5 săptămâni.

Aplicând o metodă unică pentru a eradica în mod specific astrocitele din apropierea tumorii, ei au observat un rezultat dramatic: cancerul a dispărut în câteva zile și toate animalele tratate au supraviețuit. Mai mult, chiar și după întreruperea tratamentului, majoritatea animalelor au supraviețuit.

„În absența astrocitelor, tumora a dispărut rapid și, în majoritatea cazurilor, nu a existat nicio recidivă – indicând faptul că astrocitele sunt esențiale pentru progresia și supraviețuirea tumorii.

Prin urmare, am investigat mecanismele de bază: Cum se transformă astrocitele. din celule care susțin activitatea normală a creierului în celule care susțin creșterea tumorii maligne?”, a declarat dr. Lior Mayo.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, cercetătorii au comparat expresia genică a astrocitelor izolate din creier sănătos și din tumorile de glioblastom. Ei au descoperit două diferențe principale – identificând astfel modificările pe care le suferă astrocitele atunci când sunt expuse la glioblastom.

Prima schimbare a fost în răspunsul imun la glioblastom. A doua schimbare prin care astrocitele susțin glioblastomul este prin modularea accesului lor la energie – prin producerea și transferul de colesterol către celulele tumorale. 

Apoi, cercetătorii au proiectat astrocitele din apropierea tumorii pentru a nu mai exprima o proteină specifică care transportă colesterolul (ABCA1), împiedicându-le astfel să elibereze colesterolul în tumoră.

Bariera hemato-encefalică poate fi benefică pentru tratamente viitoare

Încă o dată, rezultatele au fost dramatice: fără acces la colesterolul produs de astrocite, tumora practic a „murit” de foame în doar câteva zile. Aceste rezultate remarcabile au fost obținute atât la modelele animale, cât și la probele de glioblastom prelevate de la pacienți umani și sunt în concordanță cu ipoteza înfometării a cercetătorilor.

„Această lucrare aruncă o lumină nouă asupra rolului barierei hemato-encefalice în tratarea bolilor creierului. Scopul normal al acestei bariere este de a proteja creierul împiedicând trecerea substanțelor din sânge către creier.

Dar în cazul unei boli a creierului, această barieră face dificilă administrarea medicamentelor către creier și este considerată un obstacol în calea tratamentului.

Descoperirile noastre sugerează că, cel puțin în cazul specific al glioblastomului, bariera hemato-encefalică poate fi benefică pentru tratamente viitoare, deoarece generează o vulnerabilitate unică – dependența tumorii de colesterolul produs de creier. Credem că această slăbiciune se poate traduce într-o oportunitate terapeutică unică”, a mai spus dr. Mayo. 

Proiectul a examinat, de asemenea, baze de date de la sute de pacienți cu glioblastom uman și le-a corelat cu rezultatele descrise mai sus.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel