vineri, iulie 23, 2021

Indonezia a raportat 54.517 cazuri noi de Covid-19, au declarat miercuri autoritățile, un record național de o zi și un semn de avertizare grav pentru a patra țară cu cea mai mare populație din lume, conform

CNN.

Națiunea insulară – care găzduiește aproximativ 270 de milioane de oameni – raportează acum mai multe cazuri pe zi decât India puternic lovită, făcând din Indonezia noul epicentru al pandemiei din Asia. Dacă răspândirea continuă fără întrerupere, experții spun că ar putea împinge sistemul de îngrijire a sănătății din Indonezia la un pas de dezastru.

În India, a doua cea mai populată țară din lume, și ea lovită crunt de acest val al pandemiei, au fost raportate duminică 38.325 de cazuri noi în 24 de ore și 501 decese. În Brazilia, au fost 34.126 de cazuri noi și 891 de decese.

Pe locul al treilea ca număr de decese în 24 de ore este însă Rusia, cu 764 de morți.

Observatorii se tem că situația din Indonezia este de fapt mai gravă decât o arată cifrele, pentru că nu sunt testate suficiente persoane pentru depistarea virusului. Un studiu publicat recent constata, de altfel, că aproape jumătate din cei 10,6 milioane de locuitori ai capitalei Jakarta s-ar putea să fi avut COVID-19.

Indonezia plătește acum prețul pentru că nu a pus în aplicare măsuri stricte de izolare și nici nu a făcut anchete epidemiologice riguroase pentru depistarea contacților. La început, autoritățile

nu și-au dat seama cât de repede se răspândește virusul, relatează CNN.

Oficialii sunt îngrijorați de faptul că spitalele ar putea să nu poată face față numărului crescut de pacienți care necesită spitalizare, mai ales că varianta Delta se răspândește cu repeziciune. Miercuri au fost raportate și alte 991 de decese din Covid-19, ducând la numărul total de morți la 69.210.

“În fiecare zi, vedem această variantă Delta care împinge Indonezia mai aproape de marginea unei catastrofe Covid-19”, a declarat Jan Gelfand, șeful delegației indoneziene a Federației Internaționale a Societăților

de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), pentru CNN. În iunie, numărul de cazuri a început să crească. De atunci situația s-a agravat.

Indonezia a pierdut deja peste 500 de medici care au murit din cauza COVID-19, majoritatea în provincia Java de Est, urmată de Jakarta şi Java Centrală. Numărul medicilor care au murit în iulie a fost de 114, o creştere de peste 100% comparativ cu 51 de decese înregistrate în iunie.

Ministrul sănătăţii Budi Gunadi Sadikin a declarat vineri că medicii au început să primească vaccinul Moderna la rapel, după vaccinul chinezesc Sinovac pe care l-au primit ca primă doză, considerat

mai puțin eficient.

Capitala Indoneziei Jakarta şi provinciile Java de Est şi Java Centrală sunt situate pe insula dens populată Java, aflată în lockdown, împreună cu insula învecinată Bali, din 3 iulie, pentru a stopa răspândirea variantei Delta a coronavirsului.

 

Ultimele stiri

Parteneri