joi, august 18, 2022

Tulpina Delta va deveni dominată până la finalul lunii iulie. Octavian Jurma, avertisment: Vaccinează-te acum, dacă nu dorești să participi la loteria morții din toamnă.

Epidemiologul Octavian Jurma îi critică pe guvernanți și le aduce critici pentru modul în care manageriază campania de vaccinare anti-covid. „Nu doar testăm puțin, ci și secvențiem puțin și am ajuns să ne mândrim cu asta”, este de părere specialistul.

Te-ar mai interesa: Trei zodii care au noroc cu carul. Te afli printre...

În opinia sa, „ tulpina Delta se află acum în circulație coumunitară extinsă la nivel național și ca ponderea sa a depășit deja 40% în medie”. Acesta și-a explicat punctul de vedere într-o postare pe pagina sa de Facebook, pe care o redăm integral, mai jos.

Tulpina Delta va deveni dominată până la finalul lunii iulie

„A aparut ultimul raport CNSCBT care cumuleaza secventierile din ultimele 2 saptamani. Este suficient de important incat mi-am luat o dupa masa libera de la vacanta ca sa putem sta mai pe indelete de vorba pe marginea lui.

Avem un total de 2,373 secventieri facute oficial de la inceputul anului. In aceeasi perioada am facut 2 milioane de teste RT-PCR in cadrul programului national, ceea ce inseamna ca secventiem doar 0.1% din testele facute la stat.

Te-ar mai interesa: De ce se spune despre gută că e boala oamenilor bo...

Este o rata de 100 de ori mai mica decat recomandarea ECDC de a secventializa 10% din testele RT-PCR. Aceasta neglijenta infioratoare se cumuleaza cu o rata de testare atat de scazuta incat incidenta din Romania a devenit irelevanta statistic, tot dupa criteriile UE. La nivel autoritatilor, Romania face azi un efort mai mic de monitorizare si combatere a pandemiei decat acum 1 an!

Evident ca aceasta situatie deporabila nu revolta pe nimeni din guvern si din institutiile de santate publica! Toata lumea se felicita ca am invins pandemia prin relaxarea si jertfa mioritica din valurile 2 si 3. INSP continua este ne asigure ca tulpina Delta nu este in transmitere comunitara in Romania, desi este evident ca e in transmitere comunitara inca din luna mai.

Te-ar mai interesa: Sarea, tratament eficient folosit de mii de ani...

Problema nu este ca testam si secventiem putin ci ca am ajuns sa ne mandrim cu asta. Noua ni se pare normal sa nu testam si sa nu secventiem tocmai pentru ca astfel noi ramanem verzi, in vreme ce restul tarilor intra in scenarii galbene si rosii. Nu e de mirare ca in cele din urma am subestimat oficial atat de mult pandemia incat am ajuns sa ni se para normal sa nu ne vaccinam si sa ne imunizam prin infectare si boala… La fel ca in evul mediu…

Te-ar mai interesa: Sfatul zilei de 18 august: Nativii Balanță trebuie...

Ar putea fi o imagine cu text care spune „100 Tulpina: 80 70 60 Arges București Ilfov 30 Dolj 20 10 Total: Evolutia numarului Delta 2021) 17 12 15 0 44 noi tulpini care ingrijoreaza (VOC) in Romania 2021) 22 21 16 15 74 87 727 57 44 35 19 23 26 S11 20 22 S13 Beta 100% P.1) S24 80% Ponderea procentuala a tulpiilor VOC in Romania 100.00% 93.75% 100.00% 98.91% 5.65% 96.00% 7.50% 94.92% 7.69% 70.00% 52.31% 67.12% 9.80% S10 46.15% Delta S14 S15 Vindiana B.1.617.2) S17 Gamma S19 braziliana P.1) S20 S23 S24 S25 Alpha S26 S27 britanica B.1.1.7)”

Acolo unde se secventiaza, ponderea tulpinii Delta este ridicata, iar judetele care nu raporteaza tulpina Delta probabil nu secventiaza aproape deloc

In utimele doua saptamani in Romania am avut 66 de secventieri [5 pe zi] si un singur raport saptamanal. Prin urmare datele din saptamana S26 sunt extrapolate.
Ce noutati aduce acest raport?
  • constatam ca 46.15% din noile cazuri secventiate au fost cu tulpina indiana (B1.617.2), mai repede decat anticipam la inceputul lunii. Suntem la un pas de dominata Delta si se confirma, din pacate, predictia ca tulpina indiana (B1.617.2) poate deveni dominanta in Romania la finalul lunii iulie si nu mai tarziu de luna august 2021.
  • consecinta dominantei este de obicei debutul unui nou val, deci valul 4 va debuta probabil in luna august dar va fi detectat in Romania doar in spitale, deci in luna septembrie. Sa ne asteptam in luna august la declaratii oficiale ca tulplina Delta este sub control in Romania, moment in care ar trebui sa intram in panica.
  • avem un nou focar in judetul Dolj unde au fost identificate 15 cazuri de infectii cu tulpina Delta din cele 26 de cazuri declarate in ultimele 2 saptamani. Aceasta inseamana ca 57% din cazurile din Dolj in ultimele 2 saptamani au fost cu tulpina indiana si Dolj devine primul judet din Romania unde avem confirmarea oficiala ca tulpina Delta este dominanata
  • in Bacau avem o situatie si mai bizara, cu 2 decese din 5 cazuri confirmate. Ar insemna o mortalitate absurda de 40%. Numarul de cazuri este evident mult mai mare desi Bacau are oficial doar 12 cazuri in ultimele 14 zile. Chiar si asa 5 Delta din 12 cazuri face ca ponderea tulpinii indiene sa fie de 41% in Bacau.
Asa cum se vede din aceste date, este ridicol sa ne imaginam ca putem avea o imagine nationala cu 5 secventieri pe zi si o medie zilnica a testelor RT-PCR din programul national pe jumatate din cat testam in iulie 2020.
Acolo unde se secventiaza, ponderea tulpinii Delta este ridicata, iar judetele care nu raporteaza tulpina Delta probabil nu secventiaza aproape deloc.
In acest context, cea mai credibila ipoteza este ca tulpina Delta se afla acum in circulatie coumunitara extinsa la nivel national si ca ponderea sa a depasit deja 40% in medie.

Prin urmare tulpina indiana va deveni dominata pana la finalul lunii iulie, cel tarziu la mijlocul lunii august, conform prognozei de la finalul lunii iunie.

Datele sunt insa foarte rudimentare. Pentru tine este important sa iei in considerare ca:
  • testele, masca si distantarea fizica completeaza si amplifica vaccinarea dar nu o pot inlocui.
  • din luna august varianta Delta (tulpina indiana) va deveni o amenintare reala doar daca nu esti vaccinat.
  • orice vaccin ofera o protectie optima la 30 de zile dupa prima doza. Daca vrei sa ai protectie buna in septembrie trebuie sa te vaccinezi in iulie. Pfizer si Moderna raman cele mai eficiente vaccinuri si este recomandat un rapel cu unul din ele pentru cei care au facut AZ sau J&J.
  • faptul ca ai facut o forma usoara de boala cu tulpina britanica (Alpha)) nu este o garantie ca nu vei face o forma grava cu tuplina indiana (Delta) sau braziliana (Gamma). Noile tulpini fac parte din prima generatie care ocoleste raspunsul imun si vor fi urmate cu siguranta de altele si mai eficiente, cum este tuplina Delta Plus.
  • daca nu te-ai vaccinat, luna aceasta [iulie 2021] e cam luna de ultimatum daca nu doresti sa participi la loteria mortii din toamna, cand 90% din cazurile de decese vor fi din randul celor care nu s-au vaccinat cu 30 de zile inainte de a se infecta.

Pentru autoritati este important sa devina mai flexibile in schema de vaccinare si sa permita vaccinarea cu rapel heterolog pentru cei care doresc asta, daca au acordul medicului.

Rapelul cu Pfizer este o solutie mai buna decat renuntarea la milioane de doze din cel mai eficient vaccin din arsenalul umanitatii impotriva pandemiei de COVID-19. Se vede ce dezastru este in tarile care nu au vaccin sau se vaccineaza cu vaccin chinezesc.
La o rata atat de scazuta de vaccinare, cresterea cu 10-30% a eficientei protectiei celor vaccinati se poate traduce in sute de vieti salvate. Nu pare mult cand ne-am obisnuit cu mii de decese saptamanal, dar fiecare viata continua sa conteze si pentru fiecare viata pierduta va trebui sa dam socoteala.
O alta solutie este mobilizarea resurselor materiale si umane din centrele si fluxurile de vaccinare inchise pentru a forma echipe mobile. Acestea pot vizita in regim din-usa-in-usa mai ales persoanele vulnerabile, care raman in proportie de 70% expuse riscului de infectare si boala.
Valul 4 este caracterizat de o mortalitate mult mai scazuta decat valurile 2 si 3 in tarile cu rata mare de vaccinare. Este strict vina autoritatilor responsabile de de sanatatea publica si nu a populatiei daca in Romania mortalitatea va ramane ridicata si in valul 4.

Oficialitatile nu se vor putea spala pe maini dand vina pe populatie si pentru mortii din valul 4, chiar daca dau deja de inteles ca asta e „strategia” lor.

——————————–
Se vor mobiliza autoritatile locale si centrale pentru a face fata valului 4?
Nu cred ca vor renunta la vacanta de grija santatii populatiei. Tocmai de aceea este important sa te vaccinezi pana mai poti. Vaccinul este produs cu o tehnologie inaccesibila in Romania, unde acessul la vaccin ar fi de domeniul SF daca nu am face parte din Uniunea Europeana. Refuzam o tehnologie care este cu decenii mai avansata decat capacitatea stiintifica si economica a tarii noastre in acest moment. Romania a regresat din acest punt de vedere fata de pozitia noastra in perioada interbelica si chiar fata de perioada comunista.
Vaccinul este un beneficiu direct al asocierii noastre cu tarii mult mai avansate decat noi. Asa se vede din anunturile oficiale, aceste tarii abia asteapta sa refuzam, ca un trib de salbatici primitivi acest dar, ca sa isi vaccineze ei cetatenii. Atitudinea guvernului nostru este greu de calificat in aceasta privinta…
=====================

Retine: Vaccinul produs in occident este scutul tau impotriva tulpinilor Delta si Gamma.

NU exista circumstante nici teoretice nici practice, in care infectarea sa fie mai usoara si mai benefica decat vaccinarea. Cantitatea mica si strict controlata de proteina spike produsa de vaccin NU poate fi mai toxica decat cantitatea imensa de proteina spike produsa de virus prin auto-amplificare celulara.
=====================
Tot ce trebuie sa intelegi despre vaccin este ca indiferent cu ce efecte secundare te sperie armata antivaccinistilor si negationistilor, infectarea produce aceleasi efecte de mii de ori mai grav si mai frecvent.
Vaccinul e produs de tari carora le pasa de cetatenii lor si noi, romanii, avem sansa istorica sa beneficiem de aceleasi nivel de protectie ca americanii, britanicii sau germanii.
E alegerea ta sa nu faci parte dintre cei care vor suferi de COVID-19 si nici dintre cei care vor muri”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private