Sari la conținut

Nu ai dormit suficient? Uite ce se întâmplă în creier

produs esential pentru creier
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
uleiu de in ajuta creierul

Din varii motive, oamenii se confruntă frecvent cu tulburări de somn. Calitatea și orele de somn sunt foarte importante, iar experții au făcut numeroase studii pentru a găsi răspunsul. Iată care este concluzia acestora.

Un studiu recent a constatat că cei care aveau ore regulate de somn beneficiau de o stare de spirit mai bună și aveau mai puține simptome de depresie.

O altă cercetare sugerează că oamenii care dorm mai puțin de șase ore pe noapte, au cu 30% mai multe șanse de a deveni obezi, decât cei care obișnuiesc să doarmă între șapte și nouă ore.

Unul din cele mai mari mistere legate de calitatea somnului

Cercetătorii Zamore și Veasey, de la Universitatea din Pennsylvania, spun că „somnul cu întreurperi sau insuficient este un eveniment inevitabil al lumii moderne”.

Ei consideră nu este nimic mai fascinant decât creierul uman și modul în care funcționează, iar felul în care lipsa somnului ne afectează creierul rămâne unul dintre cele mai mari mistere.

Dar ce se întâmplă cu creierul nostru când acumulăm „o datorie” de somn ( nu dormim suficient) și apoi încercăm să recuperăm?

Deficiențe de vigilență și memorie fragmentară

Potrivit autorilor, Zachary Zamore și Sigrid C. Veasey există cel puțin trei lucruri pe care trebuie să le cunoaștem. În primul rând, atunci când acumulăm o „datorie de somn”, pierdem o parte din capacitatea subiectivă de a judeca modul în care ne afectează lipsa somnului, relatează Inc.com.

Tulburări neurodegenerative: Alzheimer și Parkinson

Mai mult, testele arată că avem „deficiențe de vigilență și memorie fragmentară” chiar și după „două-trei nopți în care am recuperat nopțile cu somn puțin”. Așadar, problemele persistă chiar dacă ne simțim „mai puțin obosiți” după somnul de recuperare.

Cel mai alarmant este că, după cum sugerează studiile, această pierdere persistentă a somnului, chiar și atunci când încercăm să-l recuperăm, poate duce la „riscuri mai mare de a suferi de tulburări neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson”.

Risc crescut de demență

Alte cercetări anterioare au scos la iveală faptul că lipsa unui somn suficient pe timpul nopții poate duce la un risc crescut de demență. Un articol din New York Times a comentat acest studiu, explicând că, în cazul unor experimente de privare de somn pe animale, s-a dovedit că acestea nu au supraviețuit.

Oamenii au mai mari șanse de a deveni obezi
O cercetare din 2020 sugerează că a conduce mașina după o noapte în care nu am dormit suficient este una dintre cauzele a peste 8% din toate accidentele de circulație, potrivit Școlii de Medicină din Harvard.

Așadar, persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au șanse cu 30% mai mari de a deveni obezi decât cei care dorm între șapte și nouă ore.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel