luni, octombrie 25, 2021

Ce mănânc seara să slăbesc. Nutriționistul Cristian Mărgarit susține că cei care sar peste masa de seară fac mai mult rău decât bine, mai ales dacă vor să slăbească sau să-și crească masa musculară. Iată

ce scrie pe blogul său despre acest subiect.

Masa de seara este poate cea mai controversata masa a zilei. Cea mai simpla si stupida metoda de slabire spune sa „nu mai mananci dupa ora X” sau „sa nu mai mananci seara”.

E in regula sa mananci seara, indiferent ca vrei sa slabesti sau sa pui muschi. E chiar bine sa mananci seara. Acum, depinde la ce ora te culci si ce mananci la aceasta masa, daca ea vine dupa un antrenament sau nu, daca ai mancat suficient in cursul zilei.

A sari peste masa de seara este pentru multi un mare deserviciu: corpul va arde masa musculara pentru energie.

Poate doar pe o dieta ketogenica poti face din cand in cand acest lucru, pentru ca masa musculara este pastrata si pentru energia necesara refacerii vor fi folosite grasimile de rezerva (de exemplu de pe burta).

Carbohidrați, proteine și grăsimi

Un studiu nou arata ca cei care mananca si carbohidrati seara au o stare de satietate mai buna decat cei care nu mananca nimic ori nu au carbohidrati la masa de seara, la fel cum predominanta proteinelor la prima masa ajuta la optimizarea nivelului de hormoni care influenteaza satietatea (leptina, ghrelina, adiponectina).
O alta idee interesanta

este folosirea glutenului (paine, paste) la masa de seara pentru cei foarte stresati sau care nu pot adormi din cauza antrenamentului sau altor factori.

Pentru multi, masa de seara vine dupa antrenament. Dupa cum stim, chiar si pe o dieta low-carb sau ketogenica, exista avantaje ale carbohidratilor imediat inainte, in timpul sau dupa antrenament. Daca ai ales un supliment cu carbohidrati in timpul sau dupa antrenament, atunci masa de seara poate include doar proteine si grasimi.

Un lucru este cert: seara se evita carbohidratii cu asimilare rapida (zahar, fainoase, dulciuri, fructe) si alcoolul, atat

din cauza potentialului de fermentare cat si tulburarii unor cicluri hormonale naturale (secretia de hormon de crestere si testosteron).

Continuarea pe cristianmargarit.ro.

 

Ultimele stiri