Sari la conținut

Nu trebuie să ignorați niciodată aceste 6 tipuri de dureri de stomac

durere in partea dreapta
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
Durerea în partea dreaptă a abdomenului: ce boli semnalează

Toată lumea are o durere de stomac din când în când. Deseori, puteți afla singur cauza și nu trebuie să vă faceți griji pentru ea – va trece. Poate ai mâncat ceva puțin nesigur sau ești la menstruație. Cu toate acestea, există câteva tipuri de dureri de stomac pe care nu ar trebui să le ignorați. Dacă vă confruntați cu unul dintre următoarele tipuri de durere, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

Unele tipuri de durere nu trec de la sine…

1. Durere pe termen lung care nu dispare

Pentru fiecare tip de durere de stomac care durează mai mult de trei luni, trebuie neapărat să mergi la medic. Aveți și alte simptome în afară de durere, cum ar fi diareea continuă sau constipația? Sau te simți plin după doar câteva înghițituri de cină, te simți adesea umflat sau gazos după cină? Durerea poate fi cauzată de o serie de afecțiuni diferite: de la sindromul colonului iritabil la intoleranță la lactoză sau ceva mai grav.

2. Dureri de stomac în combinație cu greață

Când aveți o durere de stomac împreună cu greață sau vărsături, cel mai probabil aveți o criză de intoxicație alimentară. Aceste plângeri ar trebui să dispară într-o zi sau două. Când simptomele se agravează în loc să se îmbunătățească și nu știi ce le cauzează, s-ar putea să ai de-a face cu ceva mai grav. Exemple sunt o obstrucție intestinală, o infecție gastrointestinală, un chist rupt pe unul dintre ovare, un ulcer de stomac sau chiar un atac de cord. În aceste cazuri, cu siguranță ar trebui să vizitați un medic.

3. Dureri de stomac în combinație cu sânge

Când observați că există sânge în scaun sau vărsături, vă recomandăm să sunați imediat la un medic. Rețineți că sângele din scaun nu apare întotdeauna roșu; poate fi, de asemenea, negru, indicând faptul că sângerarea are loc mai sus, în tractul digestiv. Sângerările de acest fel pot avea mai multe cauze, cum ar fi hemoroizi, un ulcer de stomac care sângerează sau cancer. Ați mâncat multe afine, sfeclă dulce sau lemn dulce? Apoi scaunul tău este adesea închis sau chiar roșu. Medicamentele precum tabletele de fier și medicamentele antidiareice pot avea și ele influență.

4. Durere bruscă, intensă

Dacă te confrunți brusc cu dureri de stomac grele și intense, probabil că ceva nu este în regulă. Experimentați un sentiment ascuțit, înjunghiător, care vă taie respirația? Atunci s-ar putea să aveți pietre la rinichi sau la biliară. Când durerile înjunghiate apar spontan și devin din ce în ce mai dureroase, este posibil să aveți de-a face cu apendicită. Vizitați imediat un medic.

5. Dureri de stomac în combinație cu pierderea în greutate

Pierderea neintenționată în greutate este întotdeauna un motiv de îngrijorare și ar trebui să fie evaluată de un medic, chiar dacă nu se întâmplă în combinație cu dureri de stomac sau alte simptome. Acest lucru ar putea indica pancreatită, boala Crohn, cancer sau alte boli.

6. Dureri de stomac și febră

Dacă aveți dureri de stomac în combinație cu febră, este posibil să aveți de-a face cu o infecție. Contactați un medic dacă acesta este cazul.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel