miercuri, februarie 8, 2023

Ne gândim adesea la modul în care alimentele pe care le consumăm ne afectează inima, talia și chiar mediul înconjurător. În plus, au și un impact major asupra creierului nostru.

„În calitate de psihiatru nutriționist, studiez modul în care schimbările dietetice pot duce la îmbunătățiri semnificative ale stării de spirit și ale bunăstării noastre mentale.

Alimente precum verdețurile, fructele și legumele colorate, fructele de mare și nucile, fasolea și semințele, toate promovează sănătatea creierului.

Te-ar mai interesa: Condimentul anti-cancer care ajută la eliminarea g...

Dar mai jos sunt cinci alimente de evitat dacă doriți să vă păstrați memoria și concentrarea. Desigur, este greu să le elimini complet din dieta ta, așa că moderarea este cheia” a spus Dr. Uma Naidoo, psihiatru nutrițional, expert în probleme ale creierului și membru al facultății la Harvard Medical School, potrivit cnbc.com.

Alimente realizate cu uleiuri din semințe industriale și prelucrate

Uleiurile foarte procesate sunt adesea extrase din boabe de soia, porumb, rapiță (sursa uleiului de canola), semințe de bumbac, floarea soarelui și semințe de șofran și conțin o mulțime de acizi grași omega-6.

Consumul în exces de omega-6 poate declanșa organismul să producă substanțe chimice care pot duce la inflamație în creier.

Te-ar mai interesa: Băutura care ajută la reducerea riscului de forma...

Dacă prăjiți legume sau prăjiți pește sau carne, vă recomand să folosiți ulei de măsline, de nucă de cocos sau de avocado.


Alimente cu zaharuri adaugate si rafinate

Creierul nostru folosește energia sub formă de glucoză, un tip de zahăr, pentru a alimenta activitățile celulare. Dar o dietă bogată în zahăr poate duce la excesul de glucoză în creier.

Acest lucru poate cauza tulburări de memorie și mai puțină plasticitate a hipocampului, partea a creierului care controlează memoria.

Te-ar mai interesa: O legendă a muzicii populare considerată „Tezaur u...

Nu uitați că multe alimente sărate au ascuns și zaharuri adăugate, cum ar fi sosurile pentru paste cumpărate din magazin, ketchup-ul, sosurile pentru salată și chiar supele conservate. Schimbați-le cu articole de casă făcute cu alimente întregi.

Alimente procesate

O dietă bogată în alimente ultraprocesate vă poate expune riscului de a avea telomeri mai scurti – sau „capul” ADN-ului nostru. Telomerii mai lungi tind să promoveze îmbătrânirea celulară sănătoasă. Scurtarea telomerilor noștri poate însemna că suntem expuși riscului de boală degenerativă mai devreme în viață.

Te-ar mai interesa: Primele cuvinte ale Ecaterinei, fetița preotului N...

Un studiu din 2022 a constatat, de asemenea, că participanții care au consumat cantități mari de alimente ultraprocesate, cum ar fi produse de patiserie și suc, au avut mai multe șanse de a experimenta depresie ușoară în comparație cu cei care au consumat mai puțin.

Alimente cu îndulcitori artificiali

Când utilizați îndulcitori artificiali care nu au valoare nutritivă, aceștia pot crește bacteriile intestinale „rele” care vă pot afecta negativ starea de spirit.

Te-ar mai interesa: Medicul Radu Zamfir: Acestea sunt simptomele cance...

Acești îndulcitori includ zaharina, sucraloza și stevia. Aspartamul poate fi deosebit de dăunător și a fost legat direct de anxietate în studiile de cercetare. De asemenea, provoacă oxidare, care crește radicalii liberi nocivi din creier.

Câteva alternative de luat în considerare: Miere sau zahăr de cocos.

Alimente prajite

În timp ce produsele realizate din aluat, cu crustă sau prăjite pot fi în fruntea listei de alimente reconfortante, ele pot dăuna creierului.

Un studiu efectuat pe peste 18.000 de oameni a descoperit că o dietă bogată în prăjeli este legată de scoruri mai mici de memorie și cogniție.

Ca alternativă, vă sugerez să optați pentru versiuni coapte, realizate în fripteuza cu aer cald sau gătite în abur.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private