O boală a copilăriei crește de patru ori riscul de accident vascular cerebral

Chiar și copii și nou-născuții pot face un accidentul vascular cerebral (AVC).  Potrivit National Stroke Association AVC la copii este destul de rar, aproximativ șase copii din 100.000 de copii sub 15 ani dezvoltă AVC anual. Cauzele apariției accidentului vascular în copilărie nu sunt pe deplin înțelese, iar experții au încercat să afle dacă varicela poate fi un factor de risc. După ce au analizat date de la 49 care au avut varicelă și AVC, cercetătorii au descoperit că riscul de AVC este de patru ori mai mare la copiii diagnosticați cu varicelă.

”Studiul a demonstrat cât de important este vaccinul împotriva varicelei pentru a reduce riscul complicațiilor, chiar dacă acestea sunt foarte rare”, a explicat dr. Warren Lo, neurolog la Nationwide Children’s Hospital.

Cercetarea sugerează că virusul varicelei poate afecta și inflama arterele, crescând riscul ca arterele să se blocheze cauzând AVC.

Varicela este o boală comună a copilăriei. Cei mai predispuși infecției sunt copiii din colectivități, 50% din cei sub 5 ani dezvoltând boala. În multe comunități, nouă din zece copii vor contacta varicela până la vârsta de 12 ani.

Varicela este caracterizată de febră şi de apariţia unor coşuleţe mici roşii care se înmulţesc şi se transformă în vezicule pline cu lichid clar care se sparg şi prind crustă în aproximativ 48 de ore.

În urma trecerii prin boală virusul varicelic rămâne în organism, inactiv, la nivelul ganglionilor senzoriali. În anumite condiții virusul se poate reactiva și poate cauza Herpes Zoster (cunoscut și sub denumirea populară de Zona Zoster). Factorii care favorizează apariția Zonei Zoster pot fi vârsta (persoane peste 60 de ani), imunosupresia, persoanele care au făcut varicela sub vârsta de 18 luni.

Vaccinul împotriva varicelei conține o tulpină atenuată a virusului. După administrare, virusul atenuat stimulează sistemul imunitar fără a determina îmbolnăvirea.
Sistemul imunitar al unei persoane vaccinate care intră în contact cu o persoană bolnavă, va declanșa un atac împotriva virusului pentru a preveni îmbolnăvirea.

Recent Posts

PONTURI. Cum îți dai seama că este proaspătă carnea de miel

Carnea de miel proaspătă este un criteriu important mai ales în timpul pregătirilor culinare pentru…

16 secunde ago

Recomandările ANPC pentru perioada de 1 Mai şi sărbătorile pascale

Comisarii ANPC au realizat un set de recomandări pentru perioada de 1 Mai şi de…

30 de minute ago

DIETA miraculoasă care poate preveni apariţia bolii Alzheimer

Nutriția poate juca un rol major în ceea ce privește sănătatea creierului, motiv pentru care…

o oră ago

Distincţie specială primită de Spitalul Dr. C.I. Parhon din Iaşi

Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" este prima unitate medicală din Iaşi şi cea de-a doua…

o oră ago

Horoscop 1-15 mai 2024, Cristina Demetrescu. Un eveniment UNIC

Cristina Demetrescu, astrolog, a făcut previziuni astrale pentru primele două săptămâni din luna mai. Previziuni…

2 ore ago

ANM, prognoză meteo pentru perioada 29 aprilie – 12 mai 2024: Vremea se răcește din nou

ANM, prognoză meteo pentru perioada 29 aprilie - 12 mai 2024: Vremea se răcește din…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului