luni, octombrie 3, 2022

Chiar și copii și nou-născuții pot face un accidentul vascular cerebral (AVC).  Potrivit National Stroke Association AVC la copii este destul de rar, aproximativ șase copii din 100.000 de copii sub 15 ani dezvoltă AVC anual. Cauzele apariției accidentului vascular în copilărie nu sunt pe deplin înțelese, iar experții au încercat să afle dacă varicela poate fi un factor de risc. După ce au analizat date de la 49 care au avut varicelă și AVC, cercetătorii au descoperit că riscul de AVC este de patru ori mai mare la copiii diagnosticați cu varicelă.

Te-ar mai interesa: Tudor Chirilă a fost operat de urgență. Ce a pățit...

”Studiul a demonstrat cât de important este vaccinul împotriva varicelei pentru a reduce riscul complicațiilor, chiar dacă acestea sunt foarte rare”, a explicat dr. Warren Lo, neurolog la Nationwide Children’s Hospital.

Cercetarea sugerează că virusul varicelei poate afecta și inflama arterele, crescând riscul ca arterele să se blocheze cauzând AVC.

Varicela este o boală comună a copilăriei. Cei mai predispuși infecției sunt copiii din colectivități, 50% din cei sub 5 ani dezvoltând boala. În multe comunități, nouă din zece copii vor contacta varicela până la vârsta de 12 ani.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, medic nutriționist: Stresul și alim...

Varicela este caracterizată de febră şi de apariţia unor coşuleţe mici roşii care se înmulţesc şi se transformă în vezicule pline cu lichid clar care se sparg şi prind crustă în aproximativ 48 de ore.

În urma trecerii prin boală virusul varicelic rămâne în organism, inactiv, la nivelul ganglionilor senzoriali. În anumite condiții virusul se poate reactiva și poate cauza Herpes Zoster (cunoscut și sub denumirea populară de Zona Zoster). Factorii care favorizează apariția Zonei Zoster pot fi vârsta (persoane peste 60 de ani), imunosupresia, persoanele care au făcut varicela sub vârsta de 18 luni.

Te-ar mai interesa: Valentina Pelinel dezvăluie secretul soțului său. ...

Vaccinul împotriva varicelei conține o tulpină atenuată a virusului. După administrare, virusul atenuat stimulează sistemul imunitar fără a determina îmbolnăvirea.
Sistemul imunitar al unei persoane vaccinate care intră în contact cu o persoană bolnavă, va declanșa un atac împotriva virusului pentru a preveni îmbolnăvirea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private