Sari la conținut

O femeie a decedat după un avort medicamentos. Cât de sigure sunt aceste tablete fără prescripție medicală?

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

O femeie a decedat după un avort medicamentos. Cât de sigure sunt aceste tablete fără prescripție medicală?

Una dintre metodele de întrerupere a sarcinii este avortul medicamentos. Acesta reprezinta o întrerupere de sarcina nedorită ce poate avea loc și într-un cabinet medical, deși nu implică metode chirurgicale. Este considerată sigură și fară riscuri, atunci când se respecta indicaîiile de pe prospect sau cele ale medicului. Dar ce se poate întâmpla când aceste pilule sunt luate fără prescripție medicală?

O femeie a decedat după un avort medicamentos

O femeie a decis să întrerupă sarcina și a luat o pastilă de avort fără prescripție medicală. Abia când a început să aibă sângerări și dureri puternice, soțul ei a decis să o ducă la spital, dar a fost prea târziu. Medicii au constatat decesul.

Ce este o pastilă de avort?

Potrivit experților în sănătate, dacă sunteți însărcinată și doriți să întrerupeți sarcina, trebuie să optați pentru o metodă sigură.

Pilulele de avort pun capăt unei sarcini, adesea fără a fi nevoie de o vizită la cabinet sau de o programare la medic. Avortul medicamentos este sigur și eficient și este folosit în întreaga lume de zeci de ani.

Cu toate acestea, există încă o mulțime de concepții greșite cu privire la legalitatea și utilizarea avortului medicamentos, iar dezinformarea poate face dificilă înțelegerea și accesul la această îngrijire.

Pastilele de avort sunt de obicei prescrise de medici pentru a opri sarcina să continue să se dezvolte și pentru a determina uterul să se golească, punând capăt sarcinii.

Cum funcționează pilulele de avort și cât de eficiente sunt ele?

Potrivit Healthline, cele două pilule abortive se leagă de receptorii de progesteron și încep să blocheze producția de hormon. Acest lucru oprește creșterea uterului și sarcina se termină. Mifepristona poate, de asemenea, să înmoaie uterul și să îl încurajeze să se contracte.
Cele două tablete afectează, de asemenea, colul uterin provocând contracții uterine care expulzează țesutul embrionar, punând capăt sarcinii.
Avortul este atunci ca o menstruație abundentă, cu multe crampe și sângerări abundente. Dacă sarcina a fost într-un stadiu puțin avansat, este posibil chiar să treacă cheaguri mari de sânge. Întregul proces de avort se încheie în 3-4 ore de la administrarea celui de-al doilea medicament, dar petele și cheagurile continuă timp de o săptămână sau cam așa ceva.

Riscuri și complicații potențiale

Medicii consideră că, deși avortul este cel mai bun mod de a pune capăt unei sarcini, acesta poate deveni mai puțin sigur și mai puțin eficient cu cât o persoană a fost însărcinată mai mult timp. Eficacitatea pare să înceapă să scadă după 12 săptămâni.

Un studiu realizat de Institutul Național de Sănătate spune că peste 13.000 de femei care au făcut avorturi medicamentoase a constatat că doar 6 femei au avut nevoie de spitalizare pentru orice motiv legat de avort.
Complicațiile potențiale pe care le pot suferi femeile după un avort sunt sângerarea excesivă și durerea pulsatilă care nu se oprește.

Alte riscuri includ:

  • Cheaguri de sânge în uter
  • Infecție care duce la septicemie
  • Febră mare
  • Diaree și probleme digestive
  • Vărsături
  • Pierderea cunoștinței
  • Reacții alergice la medicamente

De multe ori, avorturile incomplete necesită și o intervenție chirurgicală pentru a elimina resturile fătului. Astfel, se recomandă întotdeauna să consultați un medic înainte de a lua o pastilă fără prescripție medicală, care ar putea fi dăunătoare.

Recuperarea după avort

După ce ați suferit un avort luați următoarele măsuri:

  • Odihniți-vă suficient
  • Nu vă lăsați pradă activităților fizice timp de o săptămână
  • Este posibil să apară crampe și sângerări, și chiar greață
  • Nu ridicați greutăți și nu faceți exerciții de mare intensitate
  • Faceți băi cu apă caldă și folosiți un tampon de încălzire în caz de dureri de stomac
  • Consultați un medic după o săptămână pentru o vizită de control
  • Faceți o ecografie pentru a fi sigură de întreruperea sarcinii.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel