Sari la conținut

O femeie de 30 de ani dezvăluie primul simptom de cancer colorectal care a trimis-o la medic. Medic oncolog: Cancerul colorectal te poate lovi la orice vârstă

Cancer colorectal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Legătura dintre diabetul de tip 2 și cancerul colorectal

Shara Garrett avea 28 de ani când a aflat că are o boală asociată de obicei cu persoane de cel puțin două ori aceeași vârstă: cancer de colon.

Nimeni nu a fost mai surprins decât Garrett, a cărui istorie familială nu sugera niciun risc special de afecțiune. Ea a avut dureri și balonare, dar asta a venit în urma unor cicluri menstruale anormale și frecvente. O tulburare ovariană părea mai probabilă.

„Eram neîncrezătoare când am aflat despre diagnostic”, spune Garrett, un pacient din Houston din Baytown. „Mi-au trecut prin minte atât de multe lucruri deodată – pur și simplu nu mă așteptam ca cancerul de colon să fie diagnosticul după ce am examinat totul.”

Dar cazuri precum cel al lui Garrett nu mai sunt atât de neobișnuite. Cancerul colorectal (de colon și rectal) este încă în primul rând o boală a unei persoane în vârstă – vârsta medie de diagnosticare este de 67 de ani – dar demografia se schimbă rapid. Cifrele sunt în scădere la vârstnici și în creștere la persoanele sub 50 de ani. De la mijlocul anilor 1990, cazurile celor din urmă au crescut cu aproximativ 50%.

Chiar dacă cifrele sunt încă relativ mici, cea mai mare creștere procentuală are loc în rândul celor în vârstă de 20 și 30 de ani, potrivit unui studiu recent. Mai mult decât atât, cancerele colorectale la astfel de adulți tind să fie mai agresive și să nu fie depistate decât în stadii mai târziu, mai dificil de tratat.

Medic oncolog: Cancerul colorectal te poate lovi la orice vârstă

„Cancerul colorectal te poate lovi la orice vârstă”, spune dr. Monisha Singh, medic oncolog la Houston Methodist Neal Cancer Center și medicul lui Garrett. „Mai mulți oameni trebuie să fie conștienți de asta”.

Călătoria de cancer a lui Garrett datează din decembrie 2021, când a mers la urgență cu dureri severe de stomac și balonare. O scanare CT a întregului corp și mai multe ecografii au dezvăluit sursa simptomelor: o masă care îi implică ovarul drept și o porțiune din intestine.

 cancer colorectal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Garrett a suferit o intervenție chirurgicală de urgență, în care medicii au îndepărtat cancerul, ovarul drept și colonul sigmoid, secțiunea S-shared a colonului care se conectează la rect.

Raportul final de patologie de la chirurgie a oferit diagnosticul definitiv: cancer colorectal stadiu 4 local avansat. A început în colon și a crescut și i-a înlocuit ovarul.

Ceea ce a urmat a fost multă chimioterapie.

Scanările nu au arătat niciun cancer măsurabil după îndepărtarea tumorii vizibile, dar tratamentul standard necesită chimioterapie pentru a reduce riscul ca cancerul să recrească. Din păcate, nu a avut efectul dorit – după trei runde de tratament, markerii de cancer ai lui Garrett au crescut.

Scanarea CT a arătat că lui Garrett i-a crescut o masă de mărimea unei mingi de fotbal în pelvis. Testele au descoperit că este canceros.

Medicii lui Garrett s-au dublat. La fiecare două săptămâni, în următoarele câteva luni, i-au administrat perfuzii intravenoase cu trei chimioterapii, un regim de 11 runde care a provocat greață extremă și a îngreunat mâncatul și băutul.

Dar a funcționat. Tumoarea lui Garrett a încetat să se răspândească, chiar s-a micșorat, iar markerii ei tumorali au scăzut.

Pasul final a fost o procedură disponibilă doar la aproximativ 15 centre medicale din SUA. În timpul procedurii, chirurgii îndepărtează orice tumoră și organe afectate, iar apoi medicii folosesc catetere specializate pentru a trata orice celule canceroase rămase în cavitatea abdominală cu o perfuzie de chimioterapie încălzită la aproximativ 490C.

Procedura tratează anumite tipuri de cancer abdominal, dar nu este considerată un tratament standard pentru cancerul colorectal.

„Chimioterapia agresivă controla boala, dar nu ar fi curativă singură”, spune dr. Singh. „Așa că am simțit că ar trebui să fim mai agresivi”.

Soluția finală la care au apelat medicii

Asta a însemnat îndepărtarea tuturor acelor organe afectate de tumoare – apendicele, ovarul stâng, uterul, vezica biliară și o parte a colonului ei. Garrett a fost uimit de planul medicilor. Dar până la urmă s-a simțit asigurată de consilierea medicilor că este necesar, deoarece tumora ei era atât de agresivă.

Operația, efectuată în decembrie anul trecut a durat aproximativ 10 ore. Prin toate măsurile obișnuite, se pare că a fost un mare succes.

„Operația a fost probabil cea mai bună alegere”, spune Garrett, a cărui recuperare a durat aproximativ trei luni, inclusiv două săptămâni la spital. „Mi-am revenit. Mi-au făcut teste, mi-au făcut analize de sânge și totul a revenit spre normal.”

„Se poate întâmpla oricui la orice vârstă”

După operația ei, Garrett a împlinit 30 de ani, cu 15 ani mai tânără decât vârsta la care Grupul operativ al serviciilor preventive din S.U.A. recomandă să înceapă un screening periodic al cancerului de colon.

„Evident că sunt un prim exemplu de „se poate întâmpla oricui la orice vârstă”,” spune Garrett.

Medicii recomandă screening-ul la adulții mai tineri în anumite circumstanțe:

  • antecedente familiale de cancer colorectal sau polipi;
  • o boală inflamatorie a intestinului, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă; sau
  • anumite sindroame genetice.

În plus, o colonoscopie, cel mai bun test pentru depistarea cancerului colorectal, poate fi recomandată dacă cineva prezintă sânge în scaun; diaree sau constipație frecventă, inexplicabilă; dureri de stomac sau gaze cronice; slăbiciune; sau pierderea neintenționată în greutate.

Concluzia lui Garrett din încercarea ei: „Învinge-ți teama de a fi verificat pentru că este mai bine decât să rămâi în întuneric”.

„Nu continua să ghicești și să te întrebi”, spune Garrett. „Du-te la un medic, indiferent dacă ai 30, 20, 18 ani. Când mergi, medicul s-ar putea să-ți spună: „Nu ai încă vârsta de screening pentru cancer”. Dar îți cunoști corpul, știi când nu face ceea ce este normal. Indiferent de ceea ce spune medicul, tot ai dreptul să spui: „Ei bine, vreau să o fac oricum”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel