Sari la conținut

O substanță cancerigenă, interzisă în Franța, se găsește în multe produse românești. Caut-o pe etichetă și evit-o neapărat!

magazine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cele mai comune 10 locuri în care poți lua gripă

O substanță cancerigenă,  interzisă în Franța, se regăsește în produse din România. Unele sunt destinate copiilor. Această substanță poate duce la apariția anumitor tipuri de cancer.

Este vorba despre dioxidul de titan (E171), considerat până de curând drept un aditiv sigur, fiind un colorant alb pentru produse. Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat o evaluare a produselor destinate copiilor care conțin dioxid de titan (E171).

Substanță cancerigenă în produse românești

În urma investigației, experții APC au identificat mai multe produse comune care conțin acest aditiv.

  • Pasta de dinţi Sensodyne (ProNamel) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani;
  • Pasta de dinți Naturaverde pentru copii;
  • Pasta de dinţi Lacalut pentru copiii cu vârsta între 4 şi 8 ani;
  • Pasta de dinţi Aquafresh (little teeth) pentru copiii cu vârsta între 3 şi 5 ani;
  • Guma de mestecat cu gust de fructe – fabricată în Ungaria;
  • Drajeuri de gumă de mestecat fără zahăr, cu umplutură de mentă verde, cu îndulcitori – fabricate în Turcia;
  • Jelly beans fabricat în Thailanda;
  • Candy Canes fabricat în România.

Dioxidul de titan are un rol strict estetic, dar Uniunea Europeană a comunicat faptul că acesta nu mai poate fi considerat drept un aditiv sigur. În urma ingerării dioxidului de titan, ADN-ul poate fi deteriorat, ducând astfel la apariția anumitor tipuri de cancer.

De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat dioxidul de titan ca fiind un posibil agent cancerigen uman. Franța a fost prima țară din Uniunea Europeană care a interzis folosirea acestui aditiv ca măsură de precauție, începând cu 1 ianuarie 2020.

Trebui clasificat drept posibil cancerigen

Dioxidul de titan (E 171) este un aditiv alimentar parțial fabricat din nanoparticule și se găsește în principal în alimente cum ar fi produsele de cofetărie, prăjituri, deserturi, înghețată, biscuiți, batoane de ciocolată, produse de panificație și de patiserie, paste de dinti pentru copii, unele alimente pentru copii mici întrucât principala sa funcție este aceea de a conferi culoarea albă sau opacitatea produselor.

Din păcate, dioxidul de titan (E 171) este utilizat în principal în produsele alimentare care sunt foarte consumate de copii, cum ar fi guma de mestecat, bomboanele, ciocolata și înghețata, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la posibila expunere ridicată a acestui segment vulnerabil al populației.

În februarie 2016, 19 oameni de știință din opt țări, s-au întâlnit la Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), la Lyon, Franța, pentru a reevalua carcinogenicitatea dioxidului de titan (E 171) și au concluzionat că acesta ar trebui clasificat drept posibil cancerigen pentru oameni și introdus în grupa 2B.

Institutul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (NIOSH) din SUA a stabilit că expunerea la dioxidul de titan ultrafin (E 171) ar trebui considerată drept un potențial agent cancerigen profesional.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel