Sari la conținut

Oamenii de știință confirmă că putem comunica cu pisicile. Iată cum

pisica
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce să ai o pisică în casă? Beneficii de care nu știai

Oamenii de știință confirmă că putem comunica cu pisicile.

Cei mai mulți oameni consideră că pisicile au o oarecare reputație de a te ține la distanță, mai ales în comparație cu câinii. Iubitorii de pisici, însă, par că au găsit cheia unei legături minunate animăluțe, un fel de limbaj comun, prin care atât oamenii cât și felinele comunică perfect.

Cercetările arată că de fapt nu este atât de dificil să comunici cu pisicile. Trebuie doar să le zâmbești mai mult. Nu un zâmbet uman, care să dezvăluie dinții, ci în felul pisicii: îngustând ochii și clipind încet.

Sursă FOTO: Unsplash

Cum poți comunica cu pisica ta clipind încet

Într-un studiu publicat în 2020, oamenii de știință au observat interacțiuni pisică-om și au putut confirma că acest act de a clipi încet face ca pisicile să se apropie și să fie receptive la oameni.

„Fiind eu însămi o persoană care a studiat comportamentul animal și este și proprietară de pisică, este grozav să poți arăta că pisicile și oamenii pot comunica în acest fel”, a explicat psihologul Karen McComb de la Universitatea Sussex din Marea Britanie atunci când rezultatele studiului au fost publicate.

„Este ceva pe care mulți proprietari de pisici îl bănuiseră deja, așa că este incitant să fi găsit dovezi pentru asta.”

Dacă ați petrecut ceva timp în preajma pisicilor, probabil că le-ați văzut expresia facială „ochi parțial închiși”, însoțită de clipirea lentă. Este similar cu modul în care ochii oamenilor se îngustează atunci când zâmbesc și, de obicei, la pisici apare apare atunci când este relaxată și mulțumită.

Expresia este interpretată ca un fel de zâmbet de pisică. Dovezile anecdotice de la proprietarii de pisici au sugerat că oamenii pot copia această expresie pentru a le comunica pisicilor că suntem prietenoși și deschiși la interacțiune.

Oamenii de știință confirmă că putem comunica cu pisica

În cadrul studiului, o echipă de psihologi a proiectat două experimente pentru a determina dacă pisicile s-au comportat diferit față de oamenii care clipesc încet. În primul experiment, proprietarii au clipit încet la 21 de pisici din 14 gospodării diferite.

Odată ce pisica a fost așezată și confortabilă într-un singur loc din mediul lor de acasă, proprietarii au fost instruiți să stea la aproximativ un metru distanță și să clipească încet când pisica se uita la ei.

Camerele au înregistrat atât fața proprietarului, cât și fața pisicii, iar rezultatele au fost comparate cu modul în care pisicile clipesc fără nicio interacțiune umană. Rezultatele au arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipească încet la oameni după ce oamenii au clipit încet la ele, în comparație cu condiția fără interacțiune.

Al doilea experiment a inclus 24 de pisici din opt gospodării diferite. De data aceasta, nu stăpânii au făcut clipirea, ci cercetătorii, care nu avuseseră niciun contact anterior cu pisica. Pentru un control, pisicile au fost înregistrate răspunzând la o condiție fără clipire, în care oamenii se uitau la pisici fără să clipească din ochi. Cercetătorii au efectuat același proces de clipire lentă ca și primul experiment, adăugând o mână întinsă către pisică. Și au descoperit că nu numai că pisicile erau mai predispuse să clipească înapoi, dar că erau mai probabil să se apropie de mâna omului după ce omul clipise.

„Acest studiu este primul care investighează experimental rolul clipirii lente în comunicarea pisică-om”, a spus McComb. „Și este ceva pe care îl poți încerca cu propria ta pisică acasă sau cu pisici pe care le întâlnești pe stradă. Este o modalitate grozavă de a spori legătura pe care o ai cu pisicile. Încearcă să-ți îngustezi ochii la ele așa cum ai face-o într-un loc relaxat, zâmbește, urmat de închiderea ochilor pentru câteva secunde. Vei descoperi că ele răspund în același mod și puteți începe un fel de conversație.”

Comunicarea cu pisicile îmbunătățește sănătatea emoțională

Câinii pot fi mult mai entuziasmați decât pisicile, dar pentru iubitorii de pisici, fenomenul de clipire lentă ar putea să nu fie o surpriză.

De asemenea, par să oglindească trăsăturile de personalitate ale oamenilor cu care trăiesc – acest lucru poate fi legat de motivul pentru care pisicile par să înțeleagă atunci când oamenii lor sunt triști.

De asemenea, își pot recunoaște numele (deși aleg să le ignore de multe ori). Și legăturile lor cu oamenii lor sunt surprinzător de profunde.

Este dificil de știut de ce pisicile clipesc încet la oameni în acest fel. A fost interpretat ca un mijloc de a semnala intenții benigne, deoarece se crede că pisicile interpretează privirea neîntreruptă ca amenințătoare. Dar este, de asemenea, posibil ca pisicile să fi dezvoltat expresia, deoarece oamenii răspund pozitiv la ea. Cu animale domestice, este adesea imposibil de spus.

În orice caz, pare să contribuie la crearea unei relații. Și asta e un lucru bun de știut. A învăța cum să ne îmbunătățim relațiile cu aceste animale ar putea fi, de asemenea, o modalitate de a le îmbunătăți sănătatea emoțională – nu doar în mediul acasă, ci într-o serie de situații potențial stresante.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel