Sari la conținut

Mihaela Bilic, semnal de alarmă: Ficatul este un organ silențios, nu doare și nu dă semne de boală

Mihaela Bilic
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mihaela Bilic distruge miturile despre anumite alimente

Ficatul este considerat unul dintre organele vitale, îndeplinind sute de funcții importante pentru organism. Nu doar transformă alimentele în energie, dar are un rol crucial și în eliminarea toxinelor din sânge.

Într-o postare pe Facebook, celebrul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că orice afectare a ficatului poate avea un impact devastator asupra organismului.

Mihaela Bilic: Atenție! Mintea le face, ficatul le trage

Tocmai de accea, mai ales în perioada vacanțelor și a sărbătorilor, trebuie să fim atenți la excesele alimentare de orice fel.

„Mintea le face, ficatul le trage! Nu există vacanță sau sărbătoare la români fără multă mâncare. Și când este mâncare din belșug, cine credeți că se ocupă de digestia și metabolizarea nutrienților? Stomacul și tubul digestiv, o să spuneți. E adevărat, dar ele fac mai mult partea mecanică, de mărunțire și amestecare. Munca grea cu adevărat o face ficatul!

Când mâncăm pâine și făinoase, ficatul are grijă de transportul amidonului/glucozei prin sînge și din ea face inclusiv grăsime de rezervă, dacă am mâncat prea mult.

Când mâncăm carne sau brânză aminoacizii din proteine ajung tot în ficat, el decide câți sunt folosiți pentru sinteza de noi proteine și câți vor fi eliminați prin rinichi.

Pentru grăsimi e și mai complicat! Ficatul produce zilnic aproape 1 litru de bilă, o substanță de culoare verzuie esențială pentru digestia grăsimilor din alimente adică ulei, unt, mezeluri și brânzeturi. Tot ficatul este organul care sintetizează trigliceride, fosfolipide și colesterol, niște grăsimi fără de care nu putem funcționa.

Și dacă munca asta nu era suficientă, aflați că zahărul, fructele și alcoolul obosesc cel mai mult ficatul. Fructoza, adică zahărul natural din fructe, nu poate fi metabolizată decât în ficat. Când mâncăm fructe în exces, miere sau zahăr și când bem suc de fructe solicităm la maxim ficatul.

Alcoolul este un element care ne relaxează și ne face să ne simțim bine, însă are efect toxic pentru toate celulele din organism. Când apare alcool în circulație, ficatul este responsabil pentru neutralizarea și eliminarea lui rapidă din sistem. Că este vorba de zahăr sau alcool, pentru ficat e la fel de greu.

Protecția ficatului

Din păcate nu ne gândim niciodată la efortul la care este supus ficatul, pentru că mintea noastră iubește mâncarea copioasă, dulciurile și alcoolul. Mintea le face, ficatul le trage!

Atenție mare: ficatul este un organ silențios, nu doare și nu dă semne de boală. Cum știm că ficatul este obosit și suprasolicitat? La ecografie, când îl vedem infiltrat cu grăsime- se numește ficat steatozic.

Cum facem să nu ajungem aici? Cu moderație din punct de vedere alimentar, odihnă și un strop de fosfolipide esențiale ca suplimente. Ăsta e marele nostru noroc: ficatul se vindecă și se reface, dacă avem grijă de el!”, a scris Mihaela Bilic.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel