Sari la conținut

Obiceiurile care dăunează ficatului mai mult decât alcoolul

Obiceiuri care afecteaza ficatul
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
alimente care dauneaza ficatului

Obiceiurile care dăunează ficatulu. Alimentația deficitară, consumul de băuturi detox, consumul de zahăr, lipsa activității fizice, consumul excesiv de medicamente sau  lipsa somnului pot afecta ficatul mai mult decât alcoolul.

Cele mai proaste obiceiuri pentru ficat

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este relativ frecventă. Uneori poate duce la steatohepatită non-alcoolică, ciroză și insuficiență hepatică, o afecțiune potențial fatală, explică dr. Alison Edwards.

Diabet și rezistența la insulină

diabet
Sursă foto: GETTY Images

„A fost legată de diabet și de rezistența la insulină, dar vestea bună este că, urmărind cu atenție dieta noastră, putem preveni adesea această progresie dacă suntem prinși devreme. Prea mult zahăr rafinat poate duce la boli hepatice, așa că este important să limităm aportul de carbogazoase. băuturi, dulciuri și alimente procesate”, spune specialistul.

„Cel mai mult pe care îl putem face pentru a ajuta ficatul să mențină organismul sănătos este să mâncăm alimente sănătoase, neprocesate și să evităm băuturile de detoxifiere nedovedite. Deși majoritatea s-ar putea să nu ne afecteze în mod semnificativ ficatul, pur și simplu nu sunt necesare”, explică dr. Edwards. 

„Există dovezi care sugerează că OSA (apneea obstructivă de somn) poate provoca de fapt boală hepatică grasă non-alcoolică. Acest lucru pare să se datoreze nivelurilor crescute de rezistență la insulină sau unui dezechilibru al lipidelor (cum ar fi colesterolul LDL și HDL) și trigliceridelor, „ conform cercetătorului. de somn și psiholog educațional Michael Breus. Dacă un pacient cu OSA are, de asemenea, sindrom metabolic și obezitate, acest lucru poate agrava boala ficatului gras. Lipsa somnului poate provoca rezistență la insulină, ceea ce duce la disfuncție hepatică, adaugă dr. Breus.

„Este important să citiți instrucțiunile privind medicamentele și suplimentele fără prescripție medicală. Produsele vândute ca medicamente fără prescripție medicală sau ca suplimente alimentare, cum ar fi vitamina A, unele extracte de ceai verde și altele vândute ca ajutoare pentru dietă, pot de fapt dăunează ficatului, ficatului dacă nu este luat conform instrucțiunilor de pe ambalaj”, spune dr. Edwards.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel