Sari la conținut

Obiceiurile de somn care cresc riscul de demență. Oamenii de știință atrag atenția asupra ACESTUI lucru

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Obiceiurile de somn care cresc substanțial riscul de demență. Oamenii de știință atrag atenția asupra ACESTUI lucru

Potrivit unui nou studiu, cât timp dorm oamenii și când merg la culcare ar putea influența riscul lor de demență. 

Cercetătorii din China, Suedia și Regatul Unit au descoperit că somnul pentru mai mult de opt ore a crescut riscul de demență cu 69%, dacă dormi înainte de ora 21:00. mai degrabă decât ora 22:00 sau mai târziu, riscul de demență crescut de două ori.

Obiceiurile de somn care cresc substanțial riscul de demență

Mai mult, studiul, publicat în Journal of the American Geriatrics Society, a constatat că „funcția cognitivă ar trebui monitorizată la adulții în vârstă care raportează timp prelungit în pat și cronometrare avansată de somn, în special la bărbații în vârstă cu vârsta cuprinsă între 60 și 74 de ani”.

„Cercetările din viitor „ar putea clarifica dacă reducerea moderată a timpului petrecut în pat și întârzierea timpului de somn pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv și la întârzierea apariției demenței la adulții în vârstă”, a scris dr. Rui Liu, autorul principal al studiului, de la Universitatea Shandong. Spitalul Provincial Shandong din Jinan, China.

Un total de 97 de participanți au fost diagnosticați cu demență într-o perioadă medie de urmărire de 3,7 ani, din 2.000 de adulți în vârstă din China care nu aveau demență la începutul studiului. 

Cercetătorii au remarcat că majoritatea studiilor privind somnul și demența s-au concentrat aproape exclusiv asupra populațiilor albe din America de Nord și Europa. Acest studiu a remarcat că cetățenii chinezi în vârstă care trăiesc în zonele rurale tind să se culce mai devreme, să se trezească mai devreme, să doarmă mai puțin și să aibă mai multe șanse de a dezvolta demență în comparație cu occidentalii și locuitorii orașului, parțial din cauza diferențelor de statut socioeconomic, cultură, educație și stilul de viață.

Cei mai expuși sunt adulții în vârstă din mediul rural

Pentru a încerca să reducă decalajul de cunoștințe, participanții la studiu erau adulți în vârstă din mediul rural, în mare parte cu venituri mici și cu educație limitată, în vestul provinciei Shandong.

Oamenii de știință au observat că problemele de somn și declinul cognitiv sunt legate de criterii demografice, cum ar fi vârsta, sexul și educația. În plus, durata scurtă de somn este bine stabilită ca factor de risc genetic pentru demență.

Legătura dintre problemele de somn și demență s-a dovedit, totuși, a fi inconsecventă în studiile bazate pe populație, au spus cercetătorii. Potrivit autorilor, rezultatele trebuie interpretate cu prudență, datorită faptului că caracteristicile somnului au fost auto-raportate, nu au existat date despre factori precum apneea în somn și a existat o perioadă relativ scurtă de monitorizare de urmărire.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel