Sari la conținut

Ochii unui bebeluș și-au schimbat culoarea, după ce i-a fost administrat un tratament antiviral. Află de ce

culoarea ochilor s-a schimbat dupa administrarea unui medicament antiviral
Sursa foto: Chulabhorn Royal Academy
culoare ochi schimbata

Ochii unui bebeluș și-au schimbat culoarea, după un tratament antiviral. Diagnosticat cu Covid-19, medicii au tratat un bebeluș de șase luni cu un medicament antiviral. Lacâteva ore după administrarea medicamentului, culoarea ochilor i s-a schimbat din căprui-închis într-un albastru strălucitor,  fiind vorba de un tratament care este des utilizat pentru tratarea gripei, dar și a Ebolei.

Potrivit rapoartelor medicale, bebelușul a fost diagnosticat cu COVID-19 după ce a avut febră și tuse timp de o zi. A fost tratat cu favipiravir, un medicament antiviral, timp de 3 zile. Tratamentul i-a ajutat la ameliorarea simptomelor COVID , dar mama lui a observat cum culoarea ochilor lui s-a schimbat de la maro închis la albastru strălucitor la doar 18 ore după ce a început administrarea medicamentul.

Medicament antiviral, efecte secundare

culoarea ochilor, schimbată după administrarea unui medicament
Sursa foto: Chulabhorn Royal Academy

„Nu a fost observată nicio decolorare albăstruie în alte zone, cum ar fi pielea, unghiile sau mucoasa bucală și nazală. Simptomele s-au ameliorat după trei zile de tratament cu favipiravir. Pacientul a fost capabil să fixeze și să urmărească lumina în toate direcțiile”, au fost observațiile cercetătorilor, publicate în revista ”Frontiers”.

Citeste si:

La cinci zile de când tratamentul a fost oprit de medic, culoarea ochilor copilului a revenit la normal. Pe lângă acest efect secundar, se mai pot număra: creșterea acidului uric în organism, diaree, dar și un număr mai mic al celulelor albe din sânge.

Cu toate acestea, micuțul nu este singurul pacient care s-a confruntat cu acest lucru. Un alt caz a fost raportat în anul 2021, în India, când culoarea ochilor unui băiat s-a schimbat din cauza aceluiași medicament.

Medicamentul prescric copilului este aprobat în: Japonia, Ucraina, Rusia, Moldova și Kazahstan și, în anul 2020, a primit aprobare pentru a fi utilizat și în Italia, dar doar în caz de urgență.

Favipiravir: tot ce trebuie să știți despre acest medicament pentru COVID-19

Favipiravir este un medicament antiviral care acționează prin blocarea virusului care provoacă COVID-19 să facă ravagii în interiorul corpului. Medicamentul a fost dezvoltat inițial pentru a trata răceala și gripa, dar este folosit și pentru a trata COVID-19.

Doza acestui medicament depinde complet de severitatea infecției, cu toate acestea, conform dezvoltatorilor, medicamentul trebuie luat sub formă de pastilă de două ori pe zi timp de 5 zile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.