miercuri, iunie 7, 2023

COVID-19 nu mai reprezintă o urgenţă sanitară globală, a declarat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a renunţat la nivelul maxim de alertă, un pas important către sfârşitul pandemiei care a ucis peste 20 de milioane de persoane şi a perturbat economia globală.

„Cu mare speranţă declar că Covid-19 nu mai reprezintă o urgenţă sanitară de interes global”, a anunţat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, estimând că pandemia a ucis „cel puţin 20 de milioane” de persoane, de aproape trei ori mai mult decât bilanţul oficial prezentat de organizaţia sa (6,9 milioane de persoane).

Te-ar mai interesa: Testul creierului. Îți arată dacă ai probleme cu m...

Evaluarea experţilor OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a renunţat astfel la cel mai înalt nivel de alertă cu privire la pandemia de Covid-19, afirmând că aceasta este acum suficient de bine controlată.

„Ieri, Comitetul de Urgenţă s-a reunit pentru a 15-a oară şi mi-a recomandat să declar încetarea urgenţei de sănătate publică de interes global. Am acceptat acest sfat”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Comitetul de urgenţă al OMS a declarat pentru prima dată că boala provocată de noul coronavirus implică cel mai înalt nivel de alertă în urmă cu mai bine de trei ani, la 30 ianuarie 2020. Acest statut ajuta la concentrarea atenţiei internaţionale asupra unei ameninţări la adresa sănătăţii, precum şi la consolidarea colaborării privind vaccinurile şi tratamentele.

Te-ar mai interesa: Endocrinolog: Oboseala persistentă, irascibilitate...

Ridicarea acestui statut este un semn al progreselor înregistrate la nivel mondial în aceste domenii, dar COVID-19 este aici pentru a rămâne, chiar dacă nu mai reprezintă o urgenţă, a avertizat OMS.

Vârf al mortalităţii: peste 100.000 de decese săptămânal

Rata mortalităţii a încetinit de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puţin peste 3.500 în săptămâna de până la 24 aprilie, potrivit datelor OMS, citate de Reuters, conform News.ro.

Te-ar mai interesa: Atacul de cord poate afecta creierul? Medicii neur...

„Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că a luat sfârşit ameninţarea globală la adresa sănătăţii pe care o reprezintă Covid”, a insistat Ghebreyesus.

OMS, precizează Reuters, nu declară oficial începutul sau sfârşitul unei pandemii, deşi a început să folosească acest termen pentru COVID în martie 2020.

Anul trecut, preşedintele american Joe Biden a declarat că pandemia s-a încheiat. La fel ca o serie de alte ţări, cea mai mare economie a lumii a început să îşi desfiinţeze starea de urgenţă internă pentru COVID, ceea ce înseamnă că va înceta să plătească pentru vaccinuri, de pildă.

Te-ar mai interesa: Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bun...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private