Sari la conținut

OMS a declarat oficial ce variantă reprezintă cea mai puternică îngrijorare: Delta sau Omicron?

Lumea este în alertă maximă din cauza noii tulpini omicron Covid, dar Delta este încă responsabilă pentru majoritatea infecțiilor actuale la nivel global, a subliniat luni Organizația Mondială a Sănătății.

„Peste 99% din cazurile din întreaga lume se datorează variantei deltă și mai multe decese au loc la cei nevaccinați”, a declarat luni, științificul șef al OMS, Soumya Swaminathan, pentru „Squawk Box Asia” de la CNBC. „Cred că aceasta este prioritatea noastră în timp ce așteptăm să aflăm mai multe despre varianta [omicron].”

Săptămâna trecută, agenția globală de sănătate a recunoscut varianta omicron, denumită pentru prima dată descendența B.1.1.529, ca o variantă de îngrijorare. Aceasta înseamnă că ar putea fi mai contagioasă, mai virulentă sau mai pricepută să evite măsurile de sănătate publică, vaccinuri și terapii. Tulpina a fost identificată pentru prima dată de oamenii de știință din Africa de Sud.

Delta, pe de altă parte, a fost detectată pentru prima dată în India.

De ce sunt îngrijorați experții în sănătate?

Experții în sănătate sunt îngrijorați de transmisibilitatea variantei omicron, având în vedere constelația sa neobișnuită de mutații și profilul care diferă de variantele anterioare de îngrijorare.

„Este foarte important ca toți cei care sunt încă nevaccinați sau care au primit o singură doză, trebuie să facă schema completă de vaccinare.”

„Profilul mutațiilor sugerează cu tărie că va avea un avantaj în transmisibilitate și că ar putea sustrage protecția imunitară pe care o veți obține, de exemplu, de la un anticorp monoclonal sau de la serul de convalescent după ce o persoană a fost infectată și, eventual, chiar împotriva unora dintre anticorpii induși de vaccin”, a declarat duminică expertul american în boli infecțioase, Dr. Anthony Fauci, pentru „Meet the Press” de la NBC.

„Deci nu este neapărat că asta se va întâmpla, dar este un indiciu puternic că trebuie să fim pregătiți pentru asta”, a adăugat Fauci.

Swaminathan de la OMS a declarat pentru CNBC că oamenii de știință au nevoie de timp pentru a efectua experimente și a colecta date care să-i ajute să răspundă la unele dintre întrebările fundamentale legate de noua variantă.

„Ceea ce am dori să știm este, este această variantă mai transmisibilă, chiar mai mult decât delta? Am dori să știm dacă există un model clinic diferit, este mai puțin sever, mai sever atunci când provoacă boală?” a spus ea, adăugând: „Și în al treilea rând, și foarte important, această variantă este capabilă să evite răspunsurile imune fie după infecția naturală, fie după vaccinuri.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.