Sari la conținut

Lovitură dură pentru Fauci: documente oficiale atestă că SUA a finanțat laboratorul din Wuhan

Din cuprinsul articolului

„Îmi displace profund minciuna pe care o promovați acum”, afirma în luna iulie dr. Anthony Fauci în timpul unei audieri din Congresul american despre afirmația că instituții publice din Statele Unite ar fi finanțat cercetări periculoase făcute în Wuhan asupra coronavirusurilor. Însă un document oficial făcut public săptămâna trecută pare să îl contrazică, scrie revista Vanity Fair.

Ținta imediată a mâniei doctorului Fauci a fost senatorul Rand Paul, care îl presă pe cel mai înalt medic al națiunii americane să spună dacă Institutul Național de Sănătate a finanțat vreodată cercetări riscante despre coronavirus la Institutul de Virologie din Wuhan. 

originea
Wuhan – epicentrul coronavirusului

Deși senatorul Paul, un medic oftalmolog ca pregătire, a fost puternic criticat pentru promovarea mai multor teorii false legate de măsurile sanitare adoptate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, se pare că în cazul de față interpelarea sa nu a fost nefondată.

NIH a trimis miercurea trecută o scrisoare oficială Comisiei pentru Energie și Comerț a Camerei Reprezentanților, camera inferioară a Congresului de la Washington, în care admite două lucruri.

Primul este că EcoHealth Alliance, un ONG din New York care lucrează cu laboratoare din întreaga lume pentru a face cercetări menite să prevină epidemii de boli infecțioase, a finanțat într-adevăr cercetări care au dus la îmbunătățirea unui coronavirus ce infectează liliecii pentru a avea un potențial mai mare de a infecta oamenii.

NIH a descris acest lucru drept un „rezultat neașteptat” al cercetării pe care a finanțat-o și care a fost realizată în parteneriat cu lnstitutul de Virusologie din Wuhan.

Institutul de Virologie din Wuhan
O vedere aeriană a Institutului de Virologie Wuhan. Oamenii de știință din Wuhan au negat în mod constant crearea Sars-CoV-2 într-un laborator CREDIT: AFP prin Getty Images / Hector Retamal

Al doilea lucru dezvăluit de scrisoarea NIH este că EcoHealth Alliance a încălcat termenii contractului de finanțare prin care organizația era obligată să raporteze orice cercetare care duce la o creștere virală de 10 ori mai mare a unui patogen.

NIH a făcut aceste dezvăluiri pe baza unui raport pe care afirmă că l-a primit de la EcoHealth Alliance în luna august, la aproximativ doi ani după ce acesta ar fi trebuit depus.

Un purtător de cuvânt al agenției guvernamentale a declarat pentru Vanity Fair că dr. Fauci „a spus întregul adevăr în fața Congresului” și că acesta nu a avut la dispoziție constatările raportului controversat în momentul în care a depus mărturie în luna iulie.

Însă EcoHealth Alliance pare să contrazică această declarație, afirmând într-un comunicat remis presei că „aceste date au fost prezentate în raportul nostru din aprilie 2018, de îndată ce ne-au fost aduse la cunoștință”.

Scrisoarea NIH și o analiză anexată acesteia stipulau că virusul pe care îl cerceta EcoHealth Alliance nu ar fi putut declanșa pandemia SARS-CoV-2, având în vedere diferențele genetice considerabile dintre cele două.

Într-o declarație emisă săptămâna trecută, Directorul NIH, dr. Francis Collins, a afirmat că agenția pe care o conduce vrea să „lămurească lucrurile” în privința cercetărilor realizate EcoHealth Alliance’s, adăugând că orice afirmații potrivit cărora acestea ar fi putut duce la izbucnirea pandemiei de COVID-19 sunt „demonstrabil false”.

Comunicatul remis de EcoHealth Alliance afirmă de asemenea că datele științifice demonstrează că cercetările sale nu ar fi putut duce la izbucnirea pandemiei, precizând că ONG-ul „lucrează îndeaproape cu NIH pentru a răspunde la ceea ce noi credem că este o neînțelegere cu privire la cerințele de raportate legate de grant și ceea ce au arătat datele noastre”.

Originile pandemiei

În contextul în care oamenii de știință nu se pot pune de acord asupra originilor pandemiei, o altă dezvăluire făcută luna trecută a arătat că EcoHealth Alliance intenționa să efectueze exact tipul de cercetări care ar fi putut duce în mod accidental la izbucnirea pandemiei.

Un grup de internauți care se autointitulează DRASTIC (acronim pentru „Decentralized Radical Autonomous Search Team Investigating COVID-19”) a publicat pe 20 septembrie un document care arată că EcoHealth Alliance a cerut în 2018 un grant de 18 milioane de dolari pentru a testa coronavirusuri cu scopul de a „evalua potențialul de creștere” al infecțiozității acestora în rândul oamenilor.

„Nu pot fi sigur că [pandemia a început] cu un accident de laborator sau o infecție în timpul unei deplasări pentru colectarea de mostre. Dar sunt 100% sigur că a existat o mușamalizare masivă”, a declarat Gilles Demaneuf, un inginer de date din Noua Zeelandă și membru al DRASTIC, pentru Vanity Fair.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel