Sari la conținut

OMS „NU recomandă cu fermitate” folosirrea a două tratamente Covid

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

OMS „NU recomandă cu fermitate” folosirrea a două tratamente Covid.

Cele două terapii au fost unele dintre primele medicamente dezvoltate la începutul pandemiei. Două terapii cu anticorpi Covid nu mai sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe baza faptului că Omicron și cele mai recente ramuri ale variantei le-au făcut probabil depășite.

Cele două terapii – care sunt concepute să funcționeze prin legarea de proteina spike a SARS-CoV-2 pentru a neutraliza capacitatea virusului de a infecta celulele – au fost unele dintre primele medicamente dezvoltate la începutul pandemiei.

Virusul a evoluat de atunci, iar dovezile din ce în ce mai mari din testele de laborator sugerează că cele două terapii – sotrovimab, precum și casirivimab-imdevimab – au activitate clinică limitată împotriva celor mai recente iterații ale virusului. De asemenea, nu mai sunt apreciate nici de autoritatea americană de reglementare în domeniul sănătății.

Care sunt cele două terapii neagreate de OMS

Joi, experții OMS au spus că au sfătuit cu fermitate împotriva utilizării celor două terapii la pacienții cu Covid, inversând recomandările condiționate anterioare care le susțineau, ca parte a unei serii de recomandări publicate în British Medical Journal.

GSK și sotrovimabul de la partenerul Vir Biotechnology – care a generat miliarde de vânzări și a devenit unul dintre cei mai vânduți producători britanici de medicamente anul trecut – a fost retras de pe piața americană de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) în aprilie.

Având în vedere că Statele Unite au început să pună la îndoială eficacitatea clinică a sotrovimabului împotriva Omicron încă din februarie, constatarea OMS vine puțin târziu, a spus Penny Ward, profesor invitat de medicină farmaceutică la King’s College din Londra.

„Acum, OMS a emis această recomandare, va fi interesant să vedem câte alte țări se aliniază la ea”, a spus ea, potrivit Jerusalem Post

Regeneron și partenerul Roche’antibody cocktail casirivimab-imdevimab au generat, de asemenea, vânzări de miliarde și a fost unul dintre cei mai vânduți producători de medicamente din SUA anul trecut.

În ianuarie, FDA și-a revizuit poziția cu privire la tratament, limitând utilizarea acestuia la un grup mai mic de pacienți, invocând potența sa diminuată împotriva variantei Omicron.

Ambele terapii continuă să fie recomandate pentru utilizare de către autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor.

O altă terapie Covid care a apărut la începutul pandemiei a fost remdesivirul antiviral Gilead. OMS și-a restrâns recomandarea condiționată pentru medicament, sfătuind ca acesta să fie utilizat numai la pacienții cu Covid sever datorită beneficiului său „modest”.

Există o mână de terapii COVID existente care rămân utile în lupta împotriva virusului și altele în dezvoltare care se așteaptă să beneficieze și pacienții.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: