Categories: Ştiri sănătate

OMS trage un semnal de alarmă asupra „super-bacteriilor”. Ar putea ucide milioane de oameni până în 2050. Cum ne putem proteja?

Lumea încă nu reușește să dezvolte tratamente antibacteriene necesare cu disperare, în ciuda conștientizării crescânde a amenințării urgente a rezistenței la antibiotice, potrivit raportului Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS dezvăluie că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în prezent în dezvoltare clinică nu abordează suficient problema rezistenței la medicamente la cele mai periculoase bacterii din lume.

„Eșecul persistent de a dezvolta, fabrica și distribui noi antibiotice eficiente alimentează în continuare impactul rezistenței antimicrobiene (IRA) și ne amenință capacitatea de a trata cu succes infecțiile bacteriene”, spune dr. Hanan Balkhy, director general adjunct al OMS pentru Rezistența Antimicorbiană.

Aproape toate noile antibiotice care au fost introduse pe piață în ultimele decenii sunt variații ale claselor de medicamente antibiotice care au fost descoperite până în anii 1980.

„Deşi există produse inovatoare în curs de dezvoltare, probabil că doar un mic procent dintre ele vor fi lansate pe piaţă din cauza ratelor ridicate de eşec înregistrate în acest proces”, au avertizat autorii raportului.

„Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile”

Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile pentru asistenţa medicală universală şi pentru siguranţa noastră sanitară”, a declarat Haileyesus Getahun, coordonator OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene.

O serie de companii farmaceutice au renunţat cu totul la dezvoltarea antibioticelor, deoarece nu este o industrie rentabilă.

Experţii vorbesc în principal despre bacteriile care cauzează pneumonie sau sepsis. Ele devin din ce în ce mai rezistente la medicamentele existente, proces care a fost accelerat de utilizarea abuzivă a antibioticelor la oameni şi animale.

Impactul rezistenței antimicrobiene este cel mai evident în ţările mai sărace şi în rândul bătrânilor şi copiilor mici. De exemplu, aproximativ 30% dintre nou-născuţii cu sepsis mor, deoarece infecţiile lor pot rezista la mai multe antibiotice.

Experţii OMS sunt îngrijoraţi de aceste bacterii şi spun că prin rezistenţa lor la medicamente se aşteaptă să distrugă milioane de oameni până în 2050.

De ce apare rezistența la antibiotice?

Experții susțin că, pe fondul consumului excesiv și „după ureche” al antibioticelor, bacteriile dezvoltă rezistență.

Din acest motiv e important ca oamenii să își administreze antibiotice doar după recomandarea strictă a medicului sau farmacistului.

Recent Posts

Pensie de peste 6000 de lei după 35 de ani de muncă pentru acești pensionari

Unii pensionari cu 35 de ani de muncă vor primi o pensie recalculată în valoare…

8 ore ago

Furia are un efect devastator asupra sănătății. Află ce boli riști chiar și după un acces scurt de furie

Furia nu îți strică doar starea de spirit, nu îți afectează doar relațiile sau te…

9 ore ago

Marțea Albă: nu face acest lucru în a treia zi de Paște, că o să ai ghinion tot anul!

A treia zi de Paște sau Marțea Albă este extrem de importantă și are câteva…

9 ore ago

Câte ouă poți mânca pe zi în siguranță și cum poți ajunge la intoxicație

Câte ouă poți mânca pe zi. Numărul de ouă pe care îi poți consuma în…

10 ore ago

Avertismentul cercetătorilor: Poți muri dacă adormi cu televizorul deschis

Știai că poți muri dacă adormi cu televizorul deschis? Legătura dintre deces și obiceiul de…

10 ore ago

Ce este jurământul lui Hipocrate. Semnificații actuale în practica medicală

Jurământul lui Hipocrate este un pilon al eticii medicale, o declarație solemnă a valorilor și…

10 ore ago

Citeste si: