vineri, iunie 9, 2023

OMS. Variantele Covid vor fi numite după constelații, după ce se epuizează cele 24 de litere ale alfabetului grecesc.

Un specialist OMS a declarat că agenția ONU pentru sănătate caută deja la noi nume pentru mutații, în contextul în care există temeri că vor exista mai multe variante decât cele 24 de litere ale alfabetului grecesc.

Maria Van Kerkhove, director tehnic al OMS pe problema Covid-19, a subliniat că noile variante ale coronavirusului ar putea fi numite după constelații odată cu epuizarea literelor alfabetului grecesc.

OMS. Variantele Covid vor fi numite după constelații, după ce se epuizează cele 24 de litere ale alfabetului grecesc

„Vom rămâne fără alfabetul grecesc, dar ne uităm deja la următoarea serie de nume. De fapt, luăm în considerare constelațiile stelare”, a spus dr. Van Kerkhove, care a solicitat mai întâi un sistem de denumire colocvială anul trecut pentru a preveni legarea variantelor de locuri – o practică considerată discriminatoriu de către OMS, potrivit The Telegraph.

Dr. Van Kerkhove spune că sunt luate în calcul constelațiile drept sursă de nominalizare, sugerând că am putea avea variante cunoscute sub numele de Berbec, Gemeni sau Orion.

Mai multe alternative au fost deja respinse, inclusiv zeii și zeițele grecești – parțial din cauza preocupărilor legate de pronunție.

„Aveam să mergem cu zei sau zeițe grecești și am spus, vă rog, nu mă faceți să spun asta public”, a adăugat aceasta.

Sistemul de notare a variantelor Covid după alfabetul grecesc a fost introdus la sfârșitul lunii mai și până acum au fost denumite 11 mutații: patru variante de îngrijorare, inclusiv Delta și Beta; patru variante de interes, precum Eta și Lambda; plus Epsilon, Zeta și Theta, considerate a fi „de interes”.

Deoarece coronavirusul continuă să sufere mutații, este posibil să existe mai multe tulpini decât literele disponibile.

Mutațiile care ar putea evita vaccinul produc îngrijorare

Eforturile de urmărire a noilor variante se intensifică pe tot globul, pe fondul îngrijorării că ar putea apărea o mutație capabilă să evite vaccinurile existente.

„Este o amenințare reală. Este cu siguranță posibil să avem mutații care să se sustragă contramăsurilor noastre”, crede Van Kerkhove.

Rămân „puncte oarbe” deschise în rețeaua globală de supraveghere, o mare parte a lumii bazându-se încă pe testarea parțială și capacitatea limitată de secvențiere – în special în Africa și anumite regiuni din America de Sud, avertizează ea.

„Punctele noastre oarbe se reduc, dar mai este un drum lung de parcurs. Încercăm să valorificăm energia, expertiza, capacitățile și finanțarea lumii – pentru că există o mulțime de bani în acest domeniu – pentru a ne asigura că susținem și dezvoltăm ceea ce am început.

„Aș vrea să știu când se va termina pandemia”

Pe dr. Van Kerkhove, însă, o îngrijorează altceva. Specialistul OMS consideră că este incredibil că, după 19 ani de pandemie, deși știm ce avem de făcut, „nu avem o voință colectivă să facem acest lucru”.

„Este noțiunea că s-a terminat pentru unii și nu pentru alții – că„ cei care au ”se pot întoarce la viața lor și pot uita de„ nu au ”, a spus ea.

„Mă simt incredibil de frustrată acum că ne aflăm în această situație de 19 luni, când știm ce să facem când, știm cum să o facem, pur și simplu nu avem voința colectivă de a face asta”, a adăugat dr. Van Kerkhove.

„Și, pe de altă parte, mă simt foarte plină de speranță pentru că știu că putem face acest lucru, știu că comunitatea globală ar putea să se reunească și să ajungă la un punct în care eliminăm boala severă, decesele. Mă simt extrem de extrem în această situație – doar cu speranță extremă și, știi, cu disperare profundă. Aș vrea să știu când se va termina pandemia”, a mai spus dr. Van Kerkhove pentru sursa citată. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private