vineri, martie 31, 2023

Hernia de disc a devenit în ultimii ani una dintre cele mai răspândite boli atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor.

Specialistul neurochirurg dr. Dan Benția a urmărit în ultimii ani incidența acestei boli la pacienții săi și chiar a descoperit că vârsta asociată acestui tip de boală a scăzut foarte mult de ceva timp încoace, constatând că tot mai mulți tineri ajung la spital cu o formă de hernie de disc.

Te-ar mai interesa: INSP: Creştere bruscă a numărului de viroze. Peste...

Printre motivele care stau la baza acestor imbolnaviri se afla, bineinteles, modul de viata pe care il ducem si sedentarismul,  aparut de cele mai multe ori datorita mediului profesional unde isi desfasoara activitatea cei mai multi dintre noi.

Pentru a veni in intampinarea cititorilor nostri trecem, mai jos 5 lucruri pe care doctorul neurochirurg Dan Bentia ni le recomanda pentru a nu ajunge la operatia de hernie de disc:

  • Indiferent de situatia in care ne aflam, este de preferat ca atunci cand trebuie sa manevram greutati mari sa incercam sa nu ne aplecam in fata, acest tip de presiune determina de cele mai multe ori hernia de disc sau poate fi inceputul acestei boli.
  • Pentru cei care obisnuiesc sa practice anumite sporturi fara a avea langa ei un antrenor personal, este important de stiut ca nu e indicat sa faca rotatii sau aplecari in lateral, cu greutati mari. Presiunea ar putea sa determine ruperea sau fisurarea unor vertebre, acest lucru creand pe termen scurt, mediu sau lung, dupa caz, dureri insuportabile sportivilor.
  • In cazul sportivilor care fac body building, este foarte important sa nu inceapa antrenamentul fara sa fie incalziti in prealabil, iar daca sunt la inceput este de preferat sa o ia treptat in alegerea greutatilor cu care se antreneaza.
  • Obezitatea este un factor foarte nociv asupra sanatatii coloanei vertebrale. Presiunea pe care kilogramele in plus o pune asupra acesteia poate determina in timp afectarea coloanei și e posibil să se ajungă la o interventie chirurgicala specifica. Astfel, recomandată ar fi o alimentatie cat cat mai echilibrata, mai ales la persoanele trecute de 40 de ani, acestea fiind si mai predispuse la accidente de aceasta natura.
  • Desi este imposibil sa prevezi orice tip de accidentare, este indicat sa incercam sa diminuam la maxim riscul asociat unor traumatismle in regiunea lombara. Astfel de traumatisme, fie ele si aparent minore pot sa reprezinte inceputul unor probleme in zona lombara si pot duce in timp la operatii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private