Sari la conținut

Opt pahare de apă pe zi ar putea fi prea mult! Câtă apă trebuie să bei, DE FAPT, într-o zi, potrivit oamenilor de știință, în funcție de factorii de mediu și stilul de viață

pahar cu apă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Apa care poate eroda stomacul

Opt pahare de apă pe zi ar putea fi prea mult! Câtă apă trebuie să bei, DE FAPT, într-o zi, potrivit oamenilor de știință, în funcție de factorii de mediu și stilul de viață

Noi cercetări au descoperit că cele opt pahare de apă recomandate pe zi pot fi prea multe. Oamenii de știință de la Universitatea din Aberdeen au descoperit că aportul recomandat de doi litri de apă pe zi este adesea mai mult decât avea nevoie oamenii.

Având în vedere că aproximativ jumătate din consumul zilnic de apă provine din alimente, oamenii de știință estimează că oamenii au nevoie doar de aproximativ 1,5 până la 1,8 litri pe zi. Cele mai recente descoperiri au fost publicate în Science săptămâna aceasta.

Opt pahare de apă pe zi ar putea fi prea mult! Câtă apă trebuie să bei, de fapt

Cercetările anterioare privind cerințele de apă au folosit sondaje aplicate la eșantioane mici de oameni. Profesorul John Speakman de la Universitatea din Aberdeen.

„Estimarea inițială de doi litri pe zi provine dintr-o mică greșeală de calcul. „Apa pe care ar trebui să o bem este diferența dintre apa totală pe care trebuie să o ingerăm și cantitatea pe care o obținem din alimente.

Modul în care au estimat cantitatea din alimente a fost întrebând oamenii cât de mult mănâncă. Deoarece oamenii subraportează cât de mult mănâncă, există o estimare greșită și astfel supraestimezi cantitatea de apă necesară”, a declarat Jack Speakman, potrivit BBC

Dar oamenii de știință au colaborat acum din întreaga lume pentru a măsura exact rotația apei folosind o tehnică cu izotopi stabili. Ei au chestionat 5.604 de persoane din 23 de țări diferite și cu vârsta cuprinsă între opt zile și 96 de ani.

Cercetările au implicat oameni care beau un pahar cu apă în care unele dintre moleculele de hidrogen au fost înlocuite cu un izotop stabil al elementului numit deuteriu. Se găsește în mod natural în corpul uman și este complet inofensiv.

Rata de eliminare a excesului de deuteriu arată cât de repede se întoarce apa din organism. Persoanele cu o cifră mai mare de apă trebuie de obicei să bea mai multă apă.

Cercetările au constatat că acestea au inclus cei care trăiesc în medii calde și umede și la altitudini mari, precum și sportivi și femeile însărcinate și care alăptează. Cheltuielile energetice sunt cel mai mare factor de schimbare a apei.

Cele mai mari valori au fost observate la bărbații cu vârsta cuprinsă între 20-35 de ani, care au predat în medie 4,2 litri pe zi. Aceasta a scăzut odată cu vârsta, în medie 2,5 litri pe zi pentru bărbații în vârstă de 90 de ani.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani au avut o cifră de afaceri medie de 3,3 litri, care a scăzut, de asemenea, la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani.

Apa din alimente: Oamenii beau în medie o jumătate de litru mai mult decât au nevoie

Dar cifra de afaceri a apei nu este exact egală cu necesarul de apă potabilă, a spus prof. Speakman. 

„Chiar dacă un bărbat în vârstă de 20 de ani are un volum de afaceri de apă de 4,2 litri pe zi, nu trebuie să bea 4,2 litri de apă în fiecare zi. Aproximativ 15% din această valoare reflectă schimbul de apă de suprafață și apa produsă din metabolism.

Aportul efectiv necesar de apă este de aproximativ 3,6 litri pe zi. Deoarece majoritatea alimentelor conțin și apă, o cantitate substanțială de apă este furnizată doar prin mâncare.

Acest studiu arată că sugestia comună că ar trebui să bem cu toții opt pahare de apă este probabil prea mare pentru majoritatea oamenilor în majoritatea situațiilor și o „politică unică pentru toți” pentru consumul de apă nu este susținută de aceste date”, a spus prof. Speakman.  

El a spus că cercetarea a reprezentat un mare pas înainte în anticiparea nevoilor viitoare de apă. Dar pot exista efecte negative în a bea prea multă apă.

„Apa potabilă curată nu este gratuită”, a spus profesorul Speakman. „Dacă oamenii beau în medie o jumătate de litru mai mult decât au nevoie și îl înmulțiți cu 40 de milioane de adulți în Marea Britanie, înseamnă că bem și urinăm inutil 20 de milioane de litri de apă pe care trebuie să-i furnizăm. Există un cost în a face asta”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel