Sari la conținut

Organizațiile împotriva traficului de persoane avertizează: Senatul poate pune în pericol copiii. Ce se urmărește având în vedere că România are cel mai mare număr de minori traficați în Europa?

Organizațiile împotriva traficului de persoane avertizează: Senatul poate pune în pericol copiii. Ce se urmărește având în vedere că România are cel mai mare număr de minori traficați în Europa?

Rețeaua de ONG-uri împotriva Traficului de Persoane (RoTIP) avertizează că 88 de membri ai Senatului României promovează un proiect de lege care pune în pericol minorii români și pe cei cu drepturi asimilate acestora.

Proiectul de lege ”B658/2022 Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, precum și pentru modificarea articolului 23 din Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului” urmărește schimbarea regimului juridic de circulație în străinătate pentru minori, reducând vârsta de la 18 la 16 ani.

Actul normativ parcurge prea repede procesul legislativ!

Această măsură legislativă a fost introdusă la Senat pe data de 24 octombrie și pare să parcurgă rapid procesul legislativ.

Modificarea vine și în contextul în care copiii ucraineni au dreptul de a călători neînsoțiți de la vârsta de 16 ani.

Reducerea vârstei de circulație în străinătate pentru minori, de la 18 la 16 ani, vulnerabilizează și mai mult copiii români și ucraineni aflați în fața rețelelor de criminalitate organizată care sunt foarte active în ambele state.

În practică, scoaterea din România a copiilor, potențiale victime ale traficului de minori sau altor forme de criminalitate, va fi facilitată de această modificare legislativă.

România are cel mai mare număr de minori traficați în Europa!

Avertismentul ONG-urilor nu trebuie trecut cu vederea, dimpotrivă trebuie făcut ceva urgent. În comunicatul transmis  de RoTIP, se menționează că România are cel mai mare număr de minori traficați în Europa.

Numărul acestora a crescut de 10 ori în 2 ani, așa cum arată Raportul Comisiei Europene „Data collection on trafficking in human beings in the EU” la pagina 33, publicat în octombrie 2020.

De altfel, pe site-ul Poliției Române sunt copii dispăruți de ani de zile… Din păcate, zilnic auzim de cazuri de dispariții de copii și puțini mai sunt găsiți.

Chiar ieri, 2 noiembrie, a fost dat dispărut un băiețel de 3 ani, care se plimba cu bunicul său în apropierea locuinței.

Peste 7.500 de copii dispăruți într-un an!

În perioada 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022, la nivelul Poliției Române au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii, potrivit organizației „Salvați Copiii”.

Potrivit datelor obținute de la Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 la copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani si 5.315 la minori mai mari de 14 ani.

Chiar dacă un copil dispărut este anunțat de mai multe ori și atunci cifra crește…, numărul disparițiilor misterioase tot este mult prea mare.

De altfel, datele statistice pentru anul 2020, publicate de Guvernul României și prelucrate de ECLER, arată că numărul de copii exploatați este în continuă creștere, acoperind toate vârstele – de la 1 an la 18 ani.

Exploatați sexual

Ponderea foarte mare este cea a copiilor cu vârste între 16 și 18 ani care sunt, în special, exploatați sexual.

În comunicat, RoTIP solicită „Senatului României să retragă de urgență Proiectul de lege B658/2022, care, în contextul specific al țării noastre și raportat la datele prezentate mai sus, nu poate fi o modificare legislativă eficientă și în favoarea copilului român sau a celui aflat pe teritoriul României”.

Cine susține demersul RoTIP

Cerințele ONG-urilor împotriva traficului de persoane sunt susținute de următoarele organizații:

Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER)

Asociația Cultural Socială Economică Christiana

Asociația Femeilor Românce din Italia (AFRI)

Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ)

Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă (ACDD)

Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România (JRS)

Asociația Valoare Plus (AVP)

Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună

Fundația Freedom House România (FHR)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel